vrijdag 3 september 2010

Bolus



Een bolus of jikkemiene is een regionale lekkernij. Deze plakkerige zoete koek is een typisch Zeeuws streekproduct. Ze worden gebakken van deeg gedraaid in een spiraalvorm en bedekt met bruine suiker en kaneel. De vorm van de bolus is afhankelijk van de streek en de bakker die ze gemaakt heeft. Ze worden meestal bij de koffie genomen waarbij de platte onderkant bestreken is met boter of margarine. Het is oorspronkelijk een Joodse lekkernij, waarvan de eeerste meldingen dateren uit de 17de eeuw. Deze komt uit Nisse, waar ze gebakken en geserveerd worden bij De Jikkemiene, een tearoom. ( Nisse - Zak van Zuid-Beveland) ( juni 2010)
A bolus or jikkemiene is a regional delicacy. This sweet pastry is typically for Zeeland. They are made by baking a type of dough in a spiral shape and covering it with treacle and cinnamon. The shape of a bolus differs between bakers. They are often eaten with coffee and the flatter underside gets covered with butter. It has Jewish origins and was first mentioned in the 17th Century. This one was made and served in the Jikkemiene, a tearoom, in Nisse. ( Nisse - Zak van Zuid-Bevbeland) (June 2010)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten