zondag 31 oktober 2010

Pisseblomme


Pisseblomme of paardenbloem


Dandelion





De paardenbloem noemt men in het Zeeuws ook wel pisseblom, waarschijnlijk omdat het een wit melkachtig sap bevat als je de stengel doorbreekt. Vroeger ging men in het vroege voorjaar onder verse molshopen op zoek naar verse jonge paardenbloemblaadjes: molsla. In de zomer kleuren de paaardenbloemen dit weiland bij het gehucht 't Ouweland ( bij Heinkenszand) geel. Als de paardenbloem "rijp" is, verspreid de wind haar zaad m.b.v. honderden parachuutjes. ( 't Ouweland - Zuid-Beveland) ( mei 2010)

The dandelion is named in Dutch Paardenbloem, which could be translated as "Horse flower". In the local dialect the name is Pisseblomme, due to the fact that it has a white milky sap if you break it. In the good old days farmers searched for molehills, where young fresh dandelion leaves were cut and eaten as a kind of salad: molsla ( Mole salad). In summer the dandelion colour this meadow yellow near the hamlet 't Ouweland west of Heinkenszand. The ripe fruits form the parachutes,which spread the seeds. ( 't Ouweland - Zuid-Beveland) ( May 2010)

Hans Koert
Raad Waar Het Staat
slikopdeweg@zeelandnet.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten