maandag 6 juni 2011

Juunlucht

In het voorjaar laten boeren hun dieren onverkoopbare voorraden eten als ze al vroeg buiten in de wei lopen. Vooral in het vroege voorjaar, als het gras nog niet voldoende groeit, is bijvoeren met bijv. uien, juun noemen ze dat hier, noodzakelijk. Hier bij het gehucht 't Ouweland, ten westen van Heinkenszand, hebben schapen uien gekregen en die rottende bollen verspreid een penetrante geur, een juunlucht zeggen we hier. Men zegt dat schapenvlees van dieren, die juun gekregen hebben als bijvoer, later beter smaakt dan vlees van schapen, die dat niet gekregen hebben. Ik vraag me af ....... ( Heinkenszand - Zuid-Beveland) ( februari 2010)

Meer foto's van 't Ouweland en omgeving.


In spring farmers bring dead stock, like onions, to their meadows to give the animals some extra food. In that season the grass isn't growning, so animals like pony's and sheep, can't find enough food. In this meadow near the hamlet 't Ouweland, west of Heinkenszand, the sheep have got onions to eat, Juun in the local language and it spreads a pungent odoor, juunlucht they say. Some people say that the meat of those sheep tastes better then the meat from sheep who haven't had onions for diner .... I wonder .... ( Heinkenszand - Zuid-Beveland) ( February 2010)

more photo's from 't Ouweland and its surroundings
Hans Koert
slikopdeweg@zeelandnet.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen