zondag 28 augustus 2011

Berg Eend

Op een zonnige, iets winderige dag, is er niets mooier dan een lange wandeling maken langs de Westerschelde, zoals hier bij de Biezelingsche Ham ter hoogte van 's Gravenpolder in de richting van het landbouwhaventje van Hoedekenskerke.
Op de glooiing vonden we de restanten van een vogel, die al een tijd geleden hier gestorven was. Het moet ooit een eend geweest zijn aan de snavel te oordelen en tussen de restanten vonden we een kleine toefje bruin aan een van de veren, zo dat deze "berg eend" wel eens een Bergeend geweest zou kunnen zijn.
De Bergeend vind je hier overal langs de dijken en duinen van de Scheldedelta. Het zijn mooie grote vogels, die qua formaat en vlieggedrag wel wat weg hebben van een kleine gans. Op afstand lijkt de vogel zwart-witte veren te hebben, maar dichtbij blijkt zijn verenkleed ook nog een mooie bruine borstband te hebben. De snavel is meestal roze, Bij deze "berg eend" is weinig kleur meer te bekennen, door de inwerking van de wind en de zon zijn werk gedaan heeft - vandaar dat we het maar houden op een berg eend.
Bergeenden broeden niet, zoals andere eenden, ergens langs de slootkant op een nest van dood plantenmateriaal, maar in lege konijnenholen. Je ziet ze meestal alleen of met z'n tweeën en zelden in grote aantallen bij elkaar. ( Biezelingseham - Zuid-Beveland) ( augustus 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten