dinsdag 30 augustus 2011

Boerderij Landlust

Als je Heinkenszand binnenrijdt vanuit het zuiden over de Dorpsstraat, dan zie je de monumentale boerderij die bij het landgoed Landlust hoorde, al liggen. In het weiland voor de boerderij bevinden zich oude bomen, een drinkput en lopen soms Zeeuwse trekpaarden. Een waardevol dorpsgezicht!
Langs deze toegangsweg zijn de kleine arbeiderswoninkjes bijna allemaal aangepast of verbouwd tot fraaie, in Zuid-Bevelandse stijl opgetrokken, woningen.
De boerderij die bij Landlust hoort, dateert van rond 1800 en bevat, behalve een woonhuis in gele IJsselsteentjes, ook een monumentale oude houten boerenschuur.
Hoeve Landlust (ca. 1918) (foto: Beeldbank Borsele)
Op een oude foto uit het begin van de vorige eeuw, zie je de boerderij in al zijn glorie. De boer en zijn vrouw hebben het gerei ingespannen voor een tochtje in de omgeving.
De boerderij behoorde tot het landgoed Bloemenheuvel, dat door de familie Citters op de plaats van het vroegere Landlust gebouwd werd. De boerderij, het jachthuis en het koetshuis zijn daarvan over. Een mooi en groen stukje van Heinkenszand, vooral in het vroege voorjaar als de sneeuwklokjes en andere stinsenplanten bloeien. (Heinkenszand - Zuid-Beveland) (februari 2011)
Mer foto's van Landlust
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten