zaterdag 20 augustus 2011

Campveerse Toren

De Kampveersche Toren (midden) halverwege de 18de eeuw.
De Campveerse Toren of Kampveersche Toren, zoals je vroeger schreef, van Veere staat al eeuwenlang als een stenen bastion aan de ingang van de haven. Het werd gebouwd in de zestiende eeuw ter vervanging van een eerdere toren, als onderdeel van een serie verdedigingswerken, die de stad moest beschermen. Aan de zeekant lagen twee van de vijf poorten, te weten de Zuidhoofdspoort en de Noordhoofdspoort.
Het Kampveersche Hoofd
De Zuidhoofdspoort bewaakte de zuidelijke ingang van de haven en stond op het zgn. Blaauwe hoofd, dat zo heette omdat het van blauwgekleurd Arduinsteen gemaakt was. De plek waar nu de rondvaartboot ligt heette toen het Kampveersche Hoofd en daarvandaan kwam je uit bij de Stads Herberg of Kampveersche Toren. De Kampveersche Toren is een rondeel, dat je herkent aan de halfronde vorm aan de zeezijde ( de Zandkreek stond toen nog in open verbinding met de Noordzee) en de vlakke muur aan de stadskant. Dat is ook nu nog steeds goed te zien.

De Noordhoofdspoort stond aan de overzijde van de haven en daar is nu niets meer van terug te vinden. Vroeger stond daar net zo'n soort toren á la de Kampveersche Toren. Die is al lang verdwenen. Deze toren heette De Kruidtoren, omdat hier jarenlang het Zeeuwse buskruid bewaard werd. Op 26 februari 1630 stortte, waarschijnlijk omdat de zee de fundamenten ondergraven had, de hele toren in zee, inclusief al het buskruid.
Detailkaart van de ingang van de haven van Veere uit de Nieuwe Grondtekening der Stad Veere ( Isaac Tirion)(1753)
Legenda: e = Kampveersche Toren x = Zuidhoofdspoort y = Het Blaauwe Hoofd z = Campveersche Hoofd 1. Noordhoofdspoort 2 = Noordhoofd 3 = Plaats waar de Kruidtoren in zee stortte.
Muren met zgn. speklagen van Belgisch zandsteen
De muur van de Kampveersche Toren, gebouwd in de 16de eeuw met elementen uit de Brabantse gotiek, bestaat uit lagen Belgisch kalksteen, die als een speklaag tussen het baksteen zit. Je vindt deze manier van bouwen bijvoorbeeld ook bij het Goese stadhuis.
De Kampveersche Toren is een rondeel.
De Kampveersche Toren was al in de 16de eeuw, net als nu, een herberg waar je kon overnachten en kon aanlanden voor een voedzame maaltijd en een goed glas wijn of bier en is daardoor één van de oudste herbergen van ons land. Later bouwde men aan de landkant zelfs allerlei huisjes bij, die als een soort Bed & Breakfast avant la lettre dienst deden voor de vele passanten, die de herberg in zijn glorietijd herbergde. Heel wat hoogwaardigheidsbekleders, van Willem van Oranje tot prins Rainier van Monaco, hebben er een vorkje meegeprikt of een nacht geslapen. Toen we ons begin jaren zeventig verloofden, hebben we hier gegeten, herinner ik me, maar dat heb ik nergens terug kunnen vinden. (Veere - Walcheren) ( november 2010)

Je vindt hier meer foto's over (de omgeving) van Veere

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg


Geen opmerkingen:

Een reactie posten