zondag 21 augustus 2011

Gasthuiskerk

De Beurs aan het Havenplein
Als je in Zierikzee over het Havenplein loopt, zou je de Gasthuiskerk gemakkelijk kunnen missen. De zogenaamde Beurs, een overdekte marktplaats, zal niemand ontgaan, maar dat de deur links achter naar een kerk leidt, zal menigeen verbazen.
Het interieur van de Kleine- of Gasthuiskerk.
Hoe zit dat precies? In de veertiende eeuw werd in Zierikzee een Gasthuis gesticht aan de Hooge-Molestraat en, behalve een Regenten-, een Spys- en een Ontleedkamer ( en eenige Hokken om Krankzinnigen of die zig ongeregeld gedraagen, in op te sluiten, die somtijds, naar de gelegenheid der Zaaken, ook aan een Blok gekluisterd worden) (Tirion - Tegenwoordige Staat van Zeeland)(1751) ook een kapel en die werd, na de reformatie, in gebruik genomen door de bloeiende Waalse gemeente.
De Bovengaandery
Die kerkgemeenschap barstte al snel uit het gebouw en ging op zoek naar de mogelijkheden om uit te breiden. Zo werd gekeken of er een mogelijkheid was om de Grote- of St. Lievens Monsterkerk uit te breiden of zelfs een derde kerk op te richten, maar uiteindelijk werd besloten om een rijtje particuliere huizen aan het Havenplein aan te kopen en te slopen, zodat de Kleine- of Gasthuiskerk uitgebreid kon worden
De 17de eeuwse regentenbanken
Het mes sneed aan twee kanten, want in het ontwerp was een overdekte marktplaats voorzien, de Beurs en in de ruimte daarboven kon een extra Bovengaandery gemaakt worden, waardoor het aantal zitplaatsen flink uitgebreid werd.
Met de Bovengaandery breidde het aantal plaatsen in de kerk uit tot 700
Dat noem ik nog eens creatief en functioneel bouwen, al lijkt me, na 350 jaar, de galerij wat gedateerd en niet echt meer aan de gangbare normen te voldoen. Toch zal menigeen jaloers kijken naar zo'n prachtige lokatie, want waar in Zierikzee vind je een podium met 700 zitplaatsen? (Zierikzee - Schouwen-Duiveland) (augustus 2011)
Meer foto's van Zierikzee en haar omgeving.
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten