woensdag 31 augustus 2011

Hotel Faligan

Dit kleurrijke herenhuis bevindt zich aan De Kouter in Gent. De Kouter, ook wel Paardenmarkt, of in goed Frans "Place d'Armes", genoemd, is een groot plein in het centrum van de stad, waar op zondag een bloemenmarkt gehouden wordt.


Het herenhuis Faligan valt meteen op vanwege zijn mosterdgele kleur. Je zou zo'n fraai gekleurde gevel eerder verwachten in Scandinavië of in het zuiden van Europa. In Zeeland vind je bijna nergens zulke gewaagde kleuren ........... misschien onze calvinistische inslag? In Gent heb ik wel meer van dit soort gewaagde gevels gezien, maar het blijft in onze streken opvallend. Maar toch ................ is het niet wat het lijkt!


Het huis Faligan werd gebouwd halverwege de 18de eeuw en is gebouwd in de rococostijl. Het is nu ook wel bekend als de Club des Nobles, een letterkundige kring, die hier gevestigd is sinds het begin van de 19de eeuw. De voormalige eigenaar, Hector Faligan, Heer d' Ab Aubuisson, behoorde tot een rijke adelijke familie. Nu lijkt de mosterdkleur op de gevel ronduit wat gewaagd; op een zonnige augustusdag lijkt het haast of ze licht geeft. Oorspronkelijk was de gevel wit geschilderd, maar door de loop der tijd zijn oorspronkelijk gebruikte pigmenten gaan verkleuren en is langzaan de kleur veranderd tot een soort aardkleur. Toen ik het opvallend gekleurde gebouw zag, moest ik onwilekeurig denken aan het opslaggebouw voor radio-actief afval van de Covra bij de kerncentrale in Vlissingen-Oost - is het niet de bedoeling dat ook de mosterdkleur van die loods langzaam gaat verkleuren .................. ? Gent - Oost-Vlaanderen) ( augustus 2011)
Hans Koert
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten