vrijdag 26 augustus 2011

Mendeuren en 't klinket

Als je Baarland vanaf de toren bekijkt, valt deze schitterende oude boerderij op aan de rand van het dorp.
Aan het huis lijkt in de loop der tijd wel eens wat te zijn gemoderniseerd; de oude houten boerenschuur echter is nog net als vroeger, onaangestast door de tijd.
Opvallend zijn de twee verhoogde mendeuren, waar de boer met een wagen vol stro of graan gemakkelijk naar binnen kon rijden. Achter de mendeuren lag de dorsvloer, waar de oogst werd bewaard ( graanschoven of het erwtenstro), totdat die in de winter werd gedorsen. Voor een modern geleid boerenbedrijf zijn deze deuren vaak onhandig en te smal voor de grote machines. Vandaar ook dat je vaak grote loodsen opgebouwd uit metalen platen, naast of achter de boerderij ziet verschijnen. Dat lijkt deze boerderij bespaard.
De mendeuren zijn typisch Zeeuws. Op Zuid-Beveland zijn de gepotdekselde houten wanden van de schuur zwart geteerd (De Roode Hoeve is een fraaie uitzondering hierop) en langs de deuren vind je een witte band, waardoor die in het donker beter zichtbaar waren. In de mendeuren vind je een klein raampje, dat nog wat extra licht naar binnen liet vallen in de schuur en een zgn. Klinket of klienket, een klein deurtje in de mendeur, waardoor je naar binnen kon stappen zonder de grote deuren eerst open te moeten doen. Wel goed opletten, want het deurtje heeft een hoge overstap en het loopt niet door tot aan de grond; dit komt de stevigheid van de deur ten goede. De rijkdom van de boer werd vaak afgemeten aan het aantal mendeuren ....... (Baarland - Zak van Zuid-Beveland) ( mei 2011)

Meer foto's van Baarland en omgeving.
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

1 opmerking: