zaterdag 27 augustus 2011

Suikerbieten

In het najaar hebben de boeren het er maar druk mee - het oogsten van hun gewassen. Eerst het graan, daarna de uien en aardappelen en tenslotte komen de suikerbieten aan de beurt.
De suikerbietenoogst begint in september. Een zwaar werk, dat vroeger helemaal met de hand moest gebeuren, lijkt nu een fluitje van een cent, dankzij de grote machines, die de bieten ontkoppen en uit de grond halen.
De zware machines, die alleen maar groter lijken te worden, bezorgen soms overlast in het buitengebied. De volgeladen traktoren, die de bieten naar de verzamelplaatsen brengen, rijden over de smalle binnenwegen. De modder, slik zeggen ze in Zeeland, die de machines meenemen vanaf het land, kunnen, in combinatie met regen, de wegen levensgevaarlijk glad maken.
De suikerbieten worden op het erf of op betonnenplaten in het buitengebied opgeslagen in afwachting van het vervoer naar de suikerfabrieken. Elke boer weet wanneer hij mag leveren aan de suikerfabriek in Dinteloord.
In het najaar rijden tientallen vrachtwagens vol met bieten over de polderwegen en de A58 in de richting van Brabant. De suikerbietencampagne begint in september en duurt tot het eind van het jaar. De hoeveelheid suiker in de biet bepaalt de prijs die een boer krijgt. Begin januari zijn alle suikerbieten naar de suikerfabriek in Dinteloord (West Brabant) gebracht en blijven de bordjes Slik eenzaam achter langs de polderwegen; Slik op de Weg blijft echter gewoon achter ....... ( Heinkenszand - Zak van Zuid-Beveland) (oktober 2010)
Meer foto's van de oogst.
Hans Koert
slikopdewg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten