zondag 18 september 2011

Bont Zandoogje

De zomer is voorbij. Boven mijn hoofd rommelt het en dat betekent waarschijnlijk dat het straks weer eens regent. Wisselvallig heet dat. De zomer en de zon associeer ik met vlinders, die, als bij een ouderwets weerhuisje, te voorschijn komen als de zon gaat schijnen - de naaktslak past goed bij het poortje als het regent ........... die zijn niet zo snel .
Het Bont Zandoogje heb ik deze zomer regelmatig in mijn tuin gezien en dat is eigenlijk vreemd. Jaren geleden hielden we voor de Vlinder- en Libellenwerkgroep Zeeland bij welke vlinders onze tuin bezochten en daar zat het Bont Zandooogje bijna nooit tussen. Wel de Dagpauwoog, allerlei Blauwtjes en Koolwitjes, het Zwartsprietdikkopje. de Kleine Vos en het Oranje Zandoogje, een typisch Zeeuwse vlinder. De Distelvlinder en Atalanta zijn trekvlinders en daarvan varieerden de aantallen sterk elk jaar; Distelvlinders heb ik dit jaar niet gezien. Afgelopen zomer was voor onze tuin rampzalig. We hebben weinig dagvlinders gezien: geen Oranje Zandoogjes, geen Zwartsprietdikkopjes en de andere dagvlinders kwamen incidentel even langs.

Het Bont Zandoogje is dit jaar verschillende keren op bezoek geweest en dat is opmerkelijk. Als we hadden geteld, dan was hij zeker in de top vijf van onze tuin terecht gekomen. Hij verblijft het liefst op zonbeschenen bospaden, waar hij zich makkelijk kan verstoppen; zijn camouflage is perfect. Hij leeft van bramen. Hij wordt in Zeeland vooral gezien op Walcheren en, in de duinen op de Kop van Schouwen en West Zeeuws-Vlaanderen en in Oost Zeeuws-Vlaanderen. Het verspreidingskaartje in Dagvlinders in Zeeland in de serie Fauna Zeelandica, voor deze vlinder geeft Zuid-Beveland aan als een leeg onontgonnen gebied ......... daar lijkt nu verandering in gekomen. Met een fijn potloodje heb ik een stipje in het midden van de Zak gezet. Zo, ons exemplaar van de Parange aegeria, de moeilijke naam waar hij naar luistert ( probeer het maar eens uit) is nu voorgoed geboekstaafd. Op naar de eerste inval van een cohort Koninginnepage's volgend jaar - we zij er klaar voor. ( Heinkenszand - Zuid-Beveland) ( juli 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten