maandag 12 september 2011

De bordenboom

Een indrukwekkende boom verwelkomt bezoekers, die Heinkenszand benaderen over de Drieweg en die Over De Dijk of de Dorpsstraat via het Clara's Pad willen ingaan. Grenslinden stonden, vanouds, op kruispunten van wegen of dienden als een soort levende grenspaal, die, onbetwist en niet zo gemakkelijk verplaatsbaar, hun jaren stonden te slijten ..........
Grenslinden waren herkenbare plekken in het landschap en hun stam zal, in het verleden, zeker wel eens gebruikt zijn om berichten of mededelingen van de autoriteiten te verspreiden. Deze boom kan daarvan meepraten ............... De enigzinds verhoogde standplaats heeft een hoge zichtwaarde en menige vereniging of club gebruikt de voet van de boom als plek om op grote borden, evenementen of feesten aan te kondigen.
De gemeente Borsele lijkt dit te gedogen, maar probeert, m.b.v. keurige strakke informatieborden, die gemakkelijk gewisseld kunnen worden, aan het begin van elke dorpskern, de inkomende reizigers te informeren over jaarmarkten of sportevenementen. Een goed initiatief, dat de verrommeling moet tegengaan, maar wat als er verkiezingen komen? Dan wordt er met dubbele petten geregeerd. Dan verschijnen er weer links en rechts borden met wervende kreten, met koppen van plaatselijke politici, die dan nog lang nadat de stemmen geteld zijn, wachten op een herfststorm of stortbui, die de boodschap zal vervagen. Als het aan de boom ligt, dan hoeven al die borden rond zijn stam niet meteen te verdwijnen- die aandacht vindt hij wel fijn; misschien zijn er voor de toekomst wel andere mogelijkheden om te communiceren met de voorbijgangers. Wat te denken van een automatisch bericht op je GSM, als je de boom passeert, waarop staat hoe laat de rommelmarkt begint? Of dat de spruitjes in de aanbieding zijn? Nee, geef mij dan toch maar de boom, die je niet ongezien kunt passeren en elke keer weer mijn aandacht weet te vangen .... ( Heinkenszand - Zuid-Beveland) ( oktober 2010)

Meer foto's van grenslinden

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten