woensdag 14 september 2011

Flikken of ' t Steen

Er moet iets vreemds met Gent aan de hand zijn, althans in mijn optiek, in mijn beleving: Het is een stad, die ver weg ligt in een ver buitenland. Afgelopen zomer gingen we er weer eens heen - binnen een uur stonden we in het centrum van de stad: De Graslei.
Ik denk dat dit komt door vroeger .......... toen moest je je gedegen voorbereiden om naar Gent of Brugge af te reizen, of op zondag naar de Vogeltjesmarkt in Antwerpen. Dat betekende vroeg op, want je moest, of met de boot, of op tijd in Antwerpen zijn, want de Vogeltjesmarkt begon op zondag altijd voor dag en dauw en dan zouden ze alweer aan het afbreken zijn. Als kind betekende dat vroeg uit de veren, maar dat had je er voor over, want als je naar Gent ging, dan mocht je misschien wel naar het 's Gravensteen. Voor je vader en moeder betekende dat, behalve het paspoort niet vergeten, ook voor een stapel Belgische Franken zorgen en een volle tank, want je wist maar nooit. Hoeveel zo'n frank waard was in vergelijking tot de gulden kon ik maar moeilijk onthouden, hetgeen me meestal erg wantrouwend maakte bij elke transactie. Nu zijn de grenzen weg, al moet je natuurlijk nog wel iets als een paspoort bij je hebben - de euro is nu van ons allemaal. En het lijkt alsof bijvoorbeeld Gent dichterbij gekomen is .......... door de tunnel. Vanuit Terneuzen rij je langs Terneuzen en Zelzate (waar is de grens?) en je parkeert je auto (gratis) iets verderop in de P&R van Oostakker. Voor € 1,60 of daaromtrent brengt de bus je binnen 20 minuten in het centrum van de stad.
M. Lowijs Guicciardijn, edelman uit Florence, had het in 1612 al goed gezien. In zijn Van Alle De Nederlanden schrijft hij over Ghent: Dese stadt gaet te boven / oft is ghelijck in grootheydt alle de steden van Europa. Veel toeristen hebben dat ook ontdekt, al is het, gelukkig, minder toeristisch dan bijvoorbeeld Brugge.

Het centrum is de Graslei en de aan de andere zijde van de Leye gelegen Korenlei. Hier groeide en bloeide de graanhandel, aangezien Gent het stapelrecht van graan had, zoals Veere dat had van wol en laken. Dit is het historisch centrum met prachtige huizen langs de kaaien en grote kerken in de buurt, zoals de Sint-Michielskerk en de Sint-Niklaaskerk. Toeristen, die hier ronddwalen, speuren hier naar fraaie doorkijkjes of mooie gevels - ik speur sinds deze zomer echter rond of ik John, Wilfried of Raymond niet ergens in een politieauto zie langsscheuren of dat ik Emma en Cat niet bij toeval een huis zie binnengaan met getrokken pistool. Het Gent van Flikken Gent wedijvert in 2011 met het Gravensteen uit de tijd van Guicciardini (Gent - Oost-Vlaanderen) ( augustus 2011)
Meer foto's uit Gent en omstreken
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten