vrijdag 16 september 2011

Huis Hoope

Als je vanaf het Molenplein in Goes de stad in loopt via de mooie witte Sint Maartensbrug en de Oostwal, ben je langs één van de vroegere poortwachtershuizen gelopen. In de 17de eeuw was je dan, ter hoogte van de brug, door een poort gekomen, waar dit fraaie gebouw de inkomende reizigers controleerde: Huis Hoope.

Het Huize Hoope deed dienst als poortwachtershuis. Hier stond namelijk de Donkere Poort, die ook wel de Sint Maartenspoort genoemd werd. Waarom men de Donkere Poort zo noemde laat zich raden. In de 18de eeuw werd de St. Maartenspoort al niet meer gebruikt, omdat er verderop, waar nu de ringbrug ligt, de Nieuwe- of Hoofdpoort was gemaakt, gelegen aan de West-Havendijk. De naam Hoofd, wat niet aangeeft dat het de belangrijkste poort was, verwijst naar een deel van de stadsverdediging, aangezien daar ten oosten van de poort in de 18de eeuw een batterij stond met een aantal ijzeren kanonnen, die de stad moesten beschermen.

Deze Nieuwe Poort was aangelegd in 1637 met een brug over de Veste; een houten brug, die al snel vervangen werd door een aarden wal. De Donkere- of Sint Maartenspoort was na de bouw van de Nieuwe Poort overbodig geworden en werd ook niet meer gesloten. Goes telde zo'n vijftal poorten, te weten de Ganzenpoort, de 's Heer Hendrikskinderenpoort, de Oostpoort en de twee hierboven genoemde, de Donkere Poort en de Nieuwe Poort. Het naam van het nieuwe bedrijvengebouw De Stadspoort heeft dus geen elke betrokkenheid met de Goese historie - wat jammer dat ze dan juist voor zo'n naam gekozen hebben ........... projectontwikkelaars zeker!


Hans Koert


Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten