maandag 5 september 2011

Jan Morks

De muziektent, gelegen op een prachtige groene plek aan het Molenwater in Middelburg, wordt nog maar zelden gebruikt - muziektenten zijn niet meer zo van deze tijd. We bouwen nu grote mobiele podia op, waar we maar willen, tijdens het Zeeland Nazomerfestival of het Jazzfestival van Middelburg.

In de eerste helft van de vorige eeuw hadden ze nog nooit van het Zeeland Nazomerfestival gehoord en als er "jass" gespeeld werd, dacht men meteen aan die verwerpelijke rhythmischen klanken, die in kroegen en krochten gespeeld werden. Jan Morks, wiens borstbeeld hier, tijdelijk decent gekleed, uitkijkt op de muziektent, had het in ieder geval niet gewaardeerd denk ik.
Jan Morks, componist en dirigent, heeft hier in deze muziektent, in het begin van de twintigste eeuw, heel wat keren met brede armbewegingen zijn Middelburgsch muziekkorps, toen nog met ch, geleid, tot groot genoegen van de Middelburgse bevolking, die nog niet verwend was met grote festivals zoals nu. Jan Morks was een muzikale duizendpoot, die het muziekkorps met verve leidde, tientallen werken voor fanfare schreef en ook nog eens elke week het carillon van de Lange Jan liet klinken. Hij was erg populair en toen hij in de jaren twintig overleed, door een verminderd gezichtsvermogen had hij zijn dirigeersrtokje al aan de wilgen moeten hangen, eerden zijn vrienden hem met dit door August Falise gemaakte borstbeeld. En, te zien aan de paarse cape, die hem schijnbaar tegen het veranderende klimaat en duivenpoep moet beschermen, is hij nog steeds niet vergeten.
Als bij de één of andere officiële gebeurtenis het volk en de Zeeuwse magistraten aarzelend de woorden Geen dierder plek voor ons op aard, Geen oord ter wereld meer ons waard, mee mimen met de muziek, dan eren ze, zonder het te weten, deze grote Middelburgse componist, die voor de melodie tekende ..... Dat zie ik over 100 jaar nog niet gebeuren met Aan de kust van Bløf. (Middelburg - Walcheren) ( juni 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg


Geen opmerkingen:

Een reactie posten