dinsdag 20 september 2011

Nobelpoort

De Nobelpoort is ongetwijfeld de meest bekende poort van Zierikzee, omdat hij op een plaats ligt waar veel verkeer langs komt, dat verder Schouwen op wil en met zijn ranke torens een opvallende verschijning is.
De Nobelpoort is één van de zes poorten van de stad Zierikzee. De andere zijn de Zuid- en Noordhavenpoort, de Zuidwellepoort, de Westpoort en de Hoofd- of Schutterspoort. De laatste poort kwam tijdens de 80-jarige oorlog in de plaats van de Bagijnepoort. Alleen de Zuid- en Noordhavenpoort en de Nobelpoort horen nu nog tot de skyline van de historische stad Zierikzee.
De Nobelpoort dateert uit de eerste kwart van de 14de eeuw en is de oudste van de drie overgebleven poorten. Volgens de overlevering bouwden twee adelijke dames, Anna en Maria, de poort (nobel betekent van adel) en aangezien één van de twee wat krom liep, hebben de bouwers één van de twee torenspitsen wat krom gebouwd. Een mooi verhaal!
De Nobelpoort heeft nog allerlei elementen, waardoor je je terug waant in de Middeleeuwen. De zware eikenhouten deuren, geschilderd in de kleuren van de stad, zijn nog steeds aanwezig en mocht de vijand die "barriere" nemen, dan was er altijd nog het valhek met ijzeren pinnen dat men naar beneden kon laten vallen. In de poort vind je nog een deurtje dat leidt naar een gevangenisje,waar men ... Landloopers en ander ongeregeld gespuis kon opsluiten. Er was ook een kamer waar het buskruit van de stad en de admiraliteit bewaard werd.
In de Middelburgsche Wachtalmanak van 1811 lezen we dat de Land- en de Zeepoorten van de stad nog steeds elke avond gesloten werden. Dit duurde tot halverwege de 19de eeuw. Als je naar de openingstijden kijkt, dan ontdek je dat de inwoners van Zierikzee vroege vogels waren en bij het ochtendgloren op stap wilden; 's avond gingen ze echter vroeg met de kippen op stok. Je zal maar in die tijd jong geweest zijn en op zaterdagavond naar de disco gewild hebben. Thuis komen is dan geen probleem, maar je moet op zaterdagavond wel erg vroeg weg dan. Gelukkig kon je wel na sluitingstijd, tegen betaling, door het klinket, de poort passeren. En dan maar hopen dat je er nog een beetje fris uitzag en niet als gespuis werd aangemerkt ....... ( Zierikzee - Schouwen-Duiveland) ( januari 2011)
Meer foto's van Zierikzee en omgeving.
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten