donderdag 15 september 2011

Porgy en Bess in gevaar

Het nieuws sloeg in als een bom ......... Porgy en Bess moet wellicht de deuren sluiten. Terneuzen zonder De Neger - onvoorstelbaar!
Frank Koulen tijdens een streetparade op het Scheldejazzfestival (foto: Jaap Sonnevijlle)
Hoewel morgen officieel het 55ste seizoen van Porgy en Bess van start gaat, hangt de donkere wolk van sluiting boven de jazzclub Porgy en Bess. De reden is niet zozeer gebrek aan vernieuwingsdrang of een teruglopende belangstelling, maar flink lagere subsidie dan nodig om Porgy en Bess te kunnen exploiteren. De gemeente Terneuzen wil volgend jaar dat beetje extra, dat Porgy en Bess nodig heeft om op hetzefde niveau de tent draaiend te laten houden, niet verstrekken .......... schrijnend, zeker als je weet dat Porgy en Bess al jaren door tientallen vrijwilligers gerund wordt en dus de maatschappij (bijna) niets gekost heeft. Als de gemeente niet over de brug komt, dan betekent dat voor Porgy en Bess geen 56ste seizoen dat start in september 2012 - een somber vooruitzicht.
Porgy en Bess werd 55 jaar geleden opgericht door Frank Koulen, die een lunchroom stichtte in de Noordstraat in Terneuzen en daarvanuit live (jazz) concerten ging verzorgen. Veel Zeeuwse muzikanten in spé hebben hier hun eerste optredens mogen verzorgen. Ook stond Frank, die iedereen kende als De Neger, aan de wieg van het Scheldejazzfestival, door streetparades en concerten te organiseren. Sinds de dood van Frank Koulen in 1985 is Porgy en Bess gerund door Maja Lemmen, die met veel enthousiasme en met hulp van tientallen vrijwillgers, de tent open hield. Nu Maja het rustiger aan wil gaan doen, lijkt de gemeente Porgy en Bess in de steek te laten ........... wat onherroepelijk het eind zal betekenen van deze unieke club.

Hein Van de Geyn en Hans van Oosterhout tijdens één van de jazzconcerten. (foto: Hans Koert)
Uniek - ja - als jazzliefhebber kom ik er graag en vaak en geniet van de tientallen concerten per jaar, alle van een hoog muzikaal gehalte door muzikanten die graag optreden in Porgy en Bess, die het fijn vinden om te spelen in zo'n kleine club vol enthousiast publiek. Honderden grote en kleine namen speelden hier, waarvan je de namen en foto's vindt op de Keep Swingingblog - Heren en dames van de gemeenteraad - laat u inspireren!

Het onheil lijkt nog te keren door onze stem te laten horen - dat kan door bijvoorbeeld de petitie te ondertekenen, waarin steun gegeven kan worden voor het openhouden van Porgy en Bess. Het kan toch niet waar zijn dat een wereldwijd vermaarde jazzclub, die overeind gehouden worden door tientallen vrijwilligers, die uit een soort bevlieging, een idealisme, waarvan de kiem ooit gelegd werd door Frank Koulen, de neger, en die in hun vrije tijd de hele tent draaiend hielden, nu, door het ontbreken van enkele tienduizenden euros, voorgoed de deur in het slot moeten houden? Gemeente - ken uw verantwoordelijkheid en toon uw betrokkendheid zien.
Teken de petitie.
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten