zaterdag 17 september 2011

Spulletje

Jaren geleden al, vertelde ik iedereen die het wilde horen, dat ik wist waar ik oud wilde worden - op dat spulletje aan de Vlaandertse Dijk in het buurtschap 't Vlaandertje, onder de rook van Heinkenszand.
Een spulletje is, voor de mensen van niet Zeeuwse afkomst, een klein boerderijtje van een keuterboertje met een paar beestjes en een handvol bunders land. Ooit las ik ergens waar de grens lag tussen een Oeve en een Oefje, een spulletje; één of twee mendeuren en dito doffloeren (dorsvloeren) en niet meer dan zoveel bunder land ........
Het spulletje in het Vlaandertje is schitterend gelegen aan de Vlaandertsedijk met een hoogstamboomgaard annex weiland er achter, waar "beestjes" lopen. De eigenaars zijn inmiddels beiden overleden en waren op het laatst niet meer in staat hun levenswerk, hun spulletje, op adequate manier te onderhouden. Storm en regen hadden bezit genomen van de houten schuur, die nog gedeeltelijk overeind gehouden werd door het huis. Bramenstruiken overwoekerden het dijktalluut en het glas in de vensters vond nog amper houvast in de vermolmde kozijnen.
We dagdroomden, ooit zelf de sleutel te kunnen omdraaien in het slot, maar het gemis aan voorzieningen ( alleen koud water (brrr) en geen winkels of sportschool in de buurt) blokkeerde de plannen. Trouwens, mochten de plannen serieuzer zijn geweest, dan hadden we een zak geld en vier rechterhanden nodig gehad - en van die eigenschappen bezaten we er slechts twee. Gelukkig is het spulletje nu verkocht; hopenlijk aan iemand die het geheel in oude stijl zal herbouwen, zodat ook de generaties na ons zullen kunnen blijven dagdromen als ze hier langs lopen. ('t Vlaandertje - Zak van Zuid-Beveland ( november 2009)

Meer foto's van spulletjes.

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten