vrijdag 9 september 2011

Gebodenbord

De Nederlands Hervormde Kerk van Nisse, de Mariakerk, zoals die nu op het gezellige dorpsplein te vinden is, bestaat in zijn huidige vorm al zo'n 600 jaar. Het herbergt een aantal interessante zaken zooals een middeleeuwse muurschildering en een oud Gebodenbord.
Het oude Gebodenbord hangt aan de muur waar nu de kerkenraad vergadert, in een ruimte die wat hoger ligt, omdat het boven de grafkelder gebouwd is. De grafkelder is nu leeg, maar moet vroeger gediend hebben als laatste rustplaats voor de een of andere belangrijke persoon uit Ter Nisse.
In sierlijke Gotische letters en 17de eeuwse spelling, werd het volk dat elke zondag kerkte, de Tien Geboden voorgelegd, tien belangrijke leefregels, die voor iedereen golden en door God persoonlijk aan Abraham overhandigd waren. Men weet niet hoe oud dit bord is en waar het vandaan komt, al wordt beweerd dat het bord afkomstig is uit Goes. We gaan er maar van uit dat de Ternissenaren daar in het verleden eerlijk, bijvoorbeeld via Marktplaats, aangekomen zijn: Ghy en sult niet steelen zegt het bord.
De Tien Geboden zijn natuurlijk nog steeds actueel, al is, denk ik, de tijd rijp om een aantal extra leefregels toe te voegen of uit te breiden. Een paar suggesties heb ik wel! Wat te denken van:
Gy zult geen valse identiteit aannemen op sociale netwerken
Gy zult elke dag een eenzame opzoeken en er een kopje thee mee drinken.
Gy zult uw hond in de goot of poepzakje laten ontlasten.
Gy zult de openbare ruimte respecteren en niet bekladden met grafiti
Gy laat u niet laten verrassen door slecht weer als er geen weeralarm is afgegeven

Gy zult op de A58 niet laten verleiden om harder dan 120 km/uur te rijden
Gy zult uw boodschappen halen in de buurtwinkel, u verplaatsen met het openbaar vervoer, uw boek kiezen in de bibliotheek en uw vermaak zoeken op eigen dorp.
Gy zult ............

Suggesties welkom!(Nisse - Zuid-Beveland) (augustus 2011)
Meer foto's van de Mariakerk van Nisse.

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten