dinsdag 11 oktober 2011

Cavalerieberg en de Tuin van Jerusalem

Antwerpen heeft een heleboel historische kerken, die alle hun eigen identiteit en uitstraling hebben. Eén zo'n fraaie kerk is de Sint-Pauluskerk, met een prachtig interieur en een groot aantal waardevolle 17de eeuwe schilderijen.

Vijfenveertig jaar geleden werd de kerk door brand zwaar beschadigd en is nu weer helemaal opnieuw gerestaureerd. Het interieur van de kerk werd al eens eerder beschreven. Buiten de kerk op het oudkerkhof ligt de zgn. Cavalerieberg en de Tuin van Jeruzalem.

De Cavalerieberg vind je buiten tegen de Pauluskerk aan. Het is een in de 18de eeuw gebouwde "nep" berg met grotten en beelden en nissen. Ook langs het pad er naar toe staan overal heiligenbeelden. Het stelt het Heilig Graf voor in Jeruzalem en men wilde ermee het gewone volk dichter bij de verhalen uit de Bijbel brengen. Het was de "laagdrempelige" plek, de Tuin van Jerusalem, waar het gewone volk waarschijnlijk meer van het geloof begreep dan binnenin de kerk, waar ingewikkelde woorden gesproken werden.

Voor de huidige Antwerpenaren heeft het al lang geen functie meer als illustratief voorbeeld over hoe de bijbel of het geloof in elkaar zit; moderne media brengen in no-time de beelden op je beeldscherm van Jeruzalem en het Heilige Land, mocht je willen weten hoe het er daar uitziet of uitgezien heeft. Voor het gewone volk, voor de Antwerpenaar en pelgrim, die deze kerk bezocht in vroeger tijden was het een indrukwekkend monument, dat indruk maakte en hen bevestigde in hun geloof - voor ons is het een kltscherige klomp stenen met verweerde beelden, die de strenge symmetrie van de kerk verpest, een reliek uit een lang vervlogen tijd; een berg, die wellicht niet zou misstaan in het sprookjesbos van de Efteling. ......... Afbreken dus maar? Natuurlijk niet - het illustreert hoe onze voorouders het geloof beleefden en het heeft daardoor een grote cultuur-historische waarde. (Antwerpen - België) ( oktober 2010)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten