woensdag 12 oktober 2011

Furnienige beesjes

Kattendiekse Mogge
Insecten behoren tot de meest voorkomende diersoort op de wereld, heb ik horen vertellen, en dat zal in Zeeland niet anders zijn. Ook hier vliegen er heel wat van die lastpakken rond .............
Strontvliehe
Als we't over lastpakken hebben dan bedoelen we, dat we last van ze hebben - het kan zijn dat ze onze mooi gekleurde appels doorboren; een plant stieve onder de luus is natuurlijk ook geen fraai gezicht in de tuin en als in het donker je nachtrust wordt verpest door één Mohhe, die als een Havilland Mosquito ( What's in a name) je neus als strategisch doel lijkt te hebben verkozen, dan vinden we dat, op zijn zachtst gezegd, niet zo fijn. En wie is er nooit 's morgens vroeg recht in de kleverige draden van een overijverige Koppespinne gelopen? En als kleine onweersbeesjes je overal lijken te pikken, dan vinden we dat niet fijn. We noemen dat soort beestjes in het Zeeuws dan ook Furnienige beesjes.
Peerebiehe
Niet alle kleine beestjes zouden die naam mogen dragen ... wie kan er iets tegen een Platte Zeuhe hebben, een Poepuul, een Kapoentje, een Zweefvliehe of een Kattendiekse Mogge?
Een 'Ansle of Zweefvliehe
Bijen en wespen - daar hebben we't vaak niet op. Vooral als het herfst wordt en ze massaal op rooftocht gaan. De Peerebiejen lijken gek op alles wat zoet is en daarom liggen er altijd wel wat rotte appels ergens in de tuin, in de hoop dat ze ons glas limonade links laten liggen.
Peerebiehe
Op de Strontvlieg heb ik het zelf niet zo ....... Deze soms fraai gekleurde vliegen, die met zo'n dom slurfje je bolus aftasten, wekken bij mij altijd een gezonde argwaan. Ze prikken of steken niet, da's waar; ook al poetsen ze, als een kat met hun pootjes over hun kop, je weet maar nooit waar ze overal gelopen hebben - zo'n naam krijg je natuurlijk ook niet toevallig aangemeten? Daar zit een luchtje aan.( Zuid-Beveland) (juli - september 2011)


Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten