woensdag 19 oktober 2011

Kaneelpolderhoeve

Deze fraaie hoeve even ten noorden van Kwadendamme is de Kaneelpolderhoeve, gelegen in .... hoe je raad je 't al, de Kaneelpolder. Deze polder werd in de 15de eeuw bedijkt in het Zwake, de zeearm, waarlangs de schepen van Antwerpen naar de Noordzee konden varen, maar die toen al sterk verzand was. Toch kon het op het Zwake vroeger goed spoken, gezien de vele dijkdoorbraken die er geweest zijn - zo werd de dijk van de Oud Vreelandpolder, de Quadendam genoemd ...... het moge duidelijk zijn hoe het kerkdorp Kwadendamme aan haar naam komt.

De muurankers op het huis vermelden het jaar 1775, maar toen is het huis waarschijnlijk grondig gerenoveerd, aangezien er al in de 17de eeuw hier een boerderij stond. De houten schuur is niet zo oud - dat zou ook haast, door het gebruikte materiaal, niet kunnen, maar dateert waarschijnlijk uit de 19de eeuw. Het boek Oude Boerderijen in Zeeland van Van IJsseldijk, dat onlangs herdrukt is, vermeld dat in het huis nog een groot aantal antieke 17de eeuwse tegeltjes de woonkamer versieren; makkelijk ......... hoef je nooit te behangen!


De jaarlijkse sacramentsprocessie van Kwadendamme, die een paar jaar geleden weer nieuw leven ingeblazen is, startte in 2008 in deze hoeve, waar ooit kerkdiensten gehouden werden. Ten tijde van de opstand tegen Spanje werd het katholieke geloof in de ban gedaan en kerken werden door de protestanten ingelijfd. In Kwadendamme en omgeving was echter een trouwe katholieke gemeenschap, die, ondanks dat ze in het openbaar hun geloof niet meer mochten uitdragen, samenkwamen in zogenaamde Kerkhoeven, zoals de Kaneelpolderhoeve. Deze fraaie Zuid-Bevelandse boerderij heeft dus ook nog een cultuur-historische betekenis. (Kwadendamme - Zak van Zuid-Beveland) ( april 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten