donderdag 13 oktober 2011

Kusttram

De Belgische Kust is, met zijn lengte van nog geen 75 km. relatief kort in vergelijking met bijvoorbeeld de kust van Zeeland. Beide hebben een duinenkust met zandstrand en dat is natuurlijk logisch, aangezien ze beide "gevoed" worden door de Scheldedelta en gelegen zijn langs de Noordzee.
De Noordzeekust van Zeeland en van Vlaanderen hebben toch een aantal wezenlijke verschillen. Zo is de Vlaamse kust op veel plaatsen sterk bebouwd met appartementen, die tot vlak aan de boulevard gelegen zijn .......... In Zeeland vinden we "Vlaamse toestanden" op die manier alleen in Vlissingen en Breskens; Terneuzen, dieper de Scheldedelta gelegen, buitenbeschouwing gelaten. De kust van Schouwen, Walcheren en west Zeeuws-Vlaanderen is veel "groener". Maar voor mij is de zgn. Kusttram één van de belangrijkste verschillen. Wat in Zeeland alleen per fiets kan ( of wandelend of rennend (De Zeeuwse Kustmarathon (!)), doe je in Vlaanderen onderuitgezakt op je plastic kuipstoeltje: Een dagje Noordzeekust .... De Kusttram is met haar 67 km. de langste tramlijn ter wereld. De lijn, geëxploiteerd door De Lijn ( Vlaamse humor veronderstel ik), bestaat al meer dan 100 jaar en is de ideale manier om vanuit de Zeeuwse Delta de Vlaamse kust te verkennen. Je stapt op in Knokke-Heist, koopt een dagkaart en je kunt de hele dag touren langs onbekende kustplaatsjes als Blankenberge, De Haan, Mariakerke, Middelkerke, Nieuwpoort tot in Kokszijde en De Panne tegen de Vlaams-Franse grens aan. Een ritje met de Kusttram van Knokke tot in De Panne duurt zo'n twee uur.

De kracht van De Kusttram is gelegen in het feit dat ze langs de hele Vlaamse Kust loopt; soms door de duinen of vlak langs het strand, maar ook langs de havens van Zeebrugge en Oostende, de "stad", waar men, uiteraard, even de tram verlaat om te genieten van de vis, die men daar langs de haven in één van de tientallen viskraampjes kan kopen ....... alleen daarom al is de Kusttram voor ons een bijna vast onderdeel van elke zomervakantie ......... ( Knokke-Heist - West-Vlaandereen) ( augustus 2010)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten