vrijdag 21 oktober 2011

Kwaliteit In Niets Geëvenaard

De kerkgang is voor velen een vast zondags ritueel en dat is op Zuid-Beveland niet anders bij de gemeenteleden van de dorpskerk van Driewegen. Al zijn de banken niet meer elke week vol, de vaste bezoekers vinden er in de kerkdienst een vast ankerpunt van de week.
Mensen zijn gewoontedieren en dat is niet anders bij de mensen, die 's zondags naar de kerk van Driewegen komen. Ze zijn verknocht aan hun eigen vertrouwde plekje, niet te veel vooraan, maar toch zo dat je alles goed kunt horen. Als je elke week hetzelfde plekje kunt bezetten, waarom zou je dan alles steeds mee heen en weer slepen? Je liedbundel, je bijbeltje, je leesbril of je rolletje pepermunt? En als je verkouden bent dan is het fijn om niet mis te grijpen in je tasje ....... om altijd wat zakdoekjes bij de hand te hebben - waarom zou je ze elke week van thuis meeslepen?
Het zingen vormt in de kerk een belangrijk onderdeel van de dienst en dan wil je jezelf uiteraard zo goed mogelijk laten horen. De ervaren kerkgangers nemen dan ook hun voorzorgsmaatregelen en zorgen ervoor dat hun stem fris en helder klinkt. Tijdens de preek kan het heel vervelend zijn als een kriebelhoest je plaagt - ook daar zijn wybertjes een uitstekende remedie tegen .............. Je kunt ze maar beter bij de hand hebben.
Topper nummer één is het al meer dan 100 jaar oude snoepje, gefabriceerd door Tonnema uit Sneek, het pepermuntje. Sinds de jaren twintig is de naam KING wettig gedeponeerd: Kwaliteit In Niets Geëvenaard - dat verzin je toch niet zomaar op een zondagmiddag. Sinds die tijd werd het ook niet meer los, maar in rollen gewikkeld, verkocht. Vroeger werd gesuggereerd, dat het pepermuntje medicinaal was, maar dat staat er nu niet meer op, al suggereert de afbeelding van dokter Van Hamel-Roos, dat het allerlei vage klachten helpt voorkomen. Hoe dan ook, het rolletje KING staat met kop en schouders boven aan de lijst "kerkesnoepjes" - welke Zuid-Bevelandse boerin kon vroeger niet zo'n rolletje vanonder haar rokken toveren, om de (klein)kinderen te paaien? In de Hervormde Kerk van Driewegen bewijst dit aangebroken rolletje, dat er eigenlijk niets veranderd is ......... ( Driewegen - Zak van Zuid-Beveland) ( oktober 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: slikopdeweg

1 opmerking: