vrijdag 7 oktober 2011

Mosselkotters

Het dorp Yerseke is helemaal verweven met de schelpdiersector - de kweek en verkoop van oesters en mosselen, mossels zeggen ze hier. Heel wat mensen op het dorp verdienen een boterham in de schelpdierensector. De haven van Yerseke ligt dan ook vol vissersboten. De vissersboot op de voorgpond met de kenmerken GY 119 komt oorspronkelijk uit Great Yarmouth (Engeland).
De mosselcultuur in Yerseke is er niet altijd geweest. Natuurlijk zullen de mensen hier vroeger, zoals overal in Zeeland, wel mosselen en oesters gezocht hebben op de slikken langs de beide Scheldearmen, maar van een georganiseerde kweek was nog geen sprake. Pas zo'n 150 jaar geleden werden in Yerseke de eerste oesterputten gebouwd.
Het zaad voor de mossels werd tot voor kort gevist op de Waddenzee, omdat in de Oosterschelde zelf dat soort mosselzaad niet in grote hoeveelheden voorhanden was. Het mosselzaad, eenmaal uitgezet in de Oosterschelde, vindt er een iedeale voedingsbodem om snel te kunnen groeien. Men probeert nu met nieuwe technieken mosselzaad op te vangen, zodat er geen onherstelbare schade meer aan de bodemcultuur in gebieden als de Waddenzee hoeft plaats te vinden. Tegenwoordig worden veel mosselen gekweekt aan lange snoeren, die in het Oosterscheldewater hangen: de zgn. hangmosselen, die niet meer "verwaterd" hoeven te worden. De tientallen vissersboten, die Yerseke als thuishaven hebben ( Je herkent ze aan YE op de boeg) hebben alle een specifieke taak binnen de mossel- en oesterkweek.
De jonge oester groeide op witgekalkte dakpannen, die in grote hoeveelheden, de ideale basis vormden om de oester te laten groeien - tegenwoordig gebeurt dat op grote rekken. Voor al deze werkzaamheden rond de oester- en mosselcultures heb je vissersboten nodig, die te vinden zijn in de haven van Yerseke, grote moderne schepen met geavanceerde apparatuur. Tijdens de jaarlijkse Mosseldag in augustus komen tienduizenden mensen naar Yerseke toe om hier een kijkje te nemen en te genieten van een lekker maaltje mossels of een tochtje op de Oosterschelde met zo'n mosselkotter. Voor veel mensen een leuk uitje, hoewel ik me zelf liever op een rustigere moment laat inspireren door dat wat de zee ons geeft....... achter een dampende pan mossels (Yerseke - Zuid-Beveland) ( augustus 2010)

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten