zondag 30 oktober 2011

Peerebiejen

Als je zo eind oktober langs een muur met klimop loopt, ruik je de zoete weë geur van de onooglijke bloemetjes en hoor je een duizendvoudig gezoem vanuit de plant opklinken. Daar tussen de bladeren lijkt een gigantische eet- en vreetorgie aan de gang te zijn. De laatste wespen, peerebiejen zeggen ze hier in Zeeland, genieten van hun galgenmaal, waar de bloeiende kimop in voorziet. Als hierna de winter invalt is het voor de meeste insecten snel gedaan met de pret. De peerebieje is één van de minst populaire insecten, vooral in de herfst, als hij aan het eind van de zomer ons hinderlijk lijkt te volgen, als we tijdens een Sint-Michielszomertje op een zonnig terras genieten van een heerlijk koel glas limonade.

Er leven in Zeeland tientallen soorten wespen, van de algemeen voorkomende limonadebij tot de graaf-, knots en mierwespen, maar voor de doorsnee Zeeuw zijn het gewoon allemaal peerebiejen. Wespen leven van nectar en stuifmeel. Ze bouwen nesten, zoals ook bijen en mieren, gebouwd van plantenvezels en droog hout, in boom- en muurholtes of in oude nestkastjes. In het nest legt de koningin eitjes. De werksters zijn eind augustus begin september niet meer nodig om de larven te voeden en gaan nu op strooptocht. Omdat het aantal bloemen snel verminderd, krijgen de wespen belangstelling voor onze limonade en dan worden deze kleurrijke dieren ineens brutale rakkers, lastpakken, ongedierte, dat soms bestreden moet worden.


In Zeeland vinden deze werksters-op-strooptocht genoeg van hun gading. In de boomgaarden liggen onder de bomen honderden afgevallen appels, val noemen we dat, die voor veel insecten en andere dieren een welkome voedselbron is. We hangen dus, net als we in de winter voor de vogels doen, een paar appels of peren op, die (bijna) verrot zijn, voor de wespen, in de hoop en verwachting dat ze ons dan verder met rust zullen laten. En mocht je plotseling iets horen vallen, dan is het waarschijnlijk het kwartje, nu je begrijpt waarom een echte Zeeuw het altijd over peerebiejen heeft. ( Heinkenszand - Zuid-Beveland) ( oktober 2011)


Hans Koert


Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten