zaterdag 1 oktober 2011

Smalstad

Als je beweert dat Domburg een dorp is, jaag je de historici en misschien ook wel de burgers van het stadje, tegen je in het harnas. Ja, want Domburg is een stad, geen Grote Stad, maar een zgn. smalstad! Domburg was één van de smalsteden, een typisch Zeeuwse term, dat inhield dat je wel stadsrechten kreeg, maar niet mee mocht praten in het bestuur van het gewest. De andere smalsteden zijn Arnemuiden, Brouwershaven, Kortgene, Sint-Maartensdijk en Westkapelle. Domburg een stad? Leg dat maar eens uit, als je op een koude gure novemberdag over de verlaten Markt in Domburg loopt .........
De kerk van Domburg dateert van rond 1300 en is sinds die tijd een aantal keren verwoest en weer herbouwd. Honderdvijftig jaar geleden ging de kerk in vlammen op, toen de bliksem in de toren sloeg. Ook tientallen oude Nehalenniastenen werden toen verwoest. Gelukkig hebben we eind vorige eeuw nog een aantal "nieuwe" Nehalennia-altaren opgevist, zodat we nu niet zonder zitten. De kerk is herbouwd en staat nu weer in al zijn luister in het centrum van het dorp.
Al in de Romeinse Tijd moet er hier een nederzetting, met een haven, geweest zijn, later Walichrum genoemd, zij het meer zee-inwaarts (!), waarvandaan handelaren, met de goddelijke steun van Nehalennia, een plaatselijke godin, een soort Karla Peijs avant la lettre, de overtocht waagden. Handelaren die de overtocht succesvol maakten, dankten de godin met een votiefsteen. Bij de verwoesting van de kerk gingen ook een aantal Nehalennia-offerstenen in vlammen op. Deze stenen waren in 1647 bloot komen te liggen bij Domburg. Na een hevige storm was er zoveel zand van de duinen weggeslagen, dat er aan de voet Steenen van ongemeene oudheit met beeltenisse en opschriften van verscheidene Afgoden des Heydendoms gevonden werden. Als je geschiedenis zo ver terug gaat, vind ik, dat je je zelf best wel een stad mag noemen ........ maar dan wel als een stadje zonder stadse fratsen! (Domburg - Walcheren) ( november 2010)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten