vrijdag 25 november 2011

Bakkruudje

In het vroege voorjaar proberen we minstens één keer per jaar een wandeling te maken in De Mantelinge, het bos - duingebied bij Domburg. Reden? De bloeiende stinzenplanten en in het bijzonder de sleutelbloem de stengelloze sleutelbloem.
Als je denkt spektakel te vinden tissen de nog kalende bomen of grote velden bloeiende bloemen, dan kun je beter een dagreis naar de Keukenhof boeken - nee, de bloeiende stinzenplanten kenmerken zich door hun bescheidenheid. Stinzenplanten zijn oorspronkelijk aangeplante tuinplanten, die je nu in het wild terugvindt in de bossen rond oude buitenplaaten, zoals de sneeuwklokjes, de narcis en de primula of sleutelbloem.
De sleutelbloem, of beter gezegd, de stengelloze sleutelbloem, de Primula vulgaris, kennen we allemaal als kamer- of tuinplant en zal dus niet meteen de oh en ah prijs winnen. Het is één van de eerste bloeiers in het wild, vandaar ook de naam Primula, wat eerste betekent. Het bloemetje wordt ook wel Sleutelbloem genoemd, omdat de bloemetjes van de Slanke Sleutelbloem, met heel veel fantasie wel op een bos sleutels lijkt. Het plantje kreeg daarom in de middeleeuwen de naam Hemelsleutel, later werd het gewoon Sleutelbloem - handig toch wel, dat ze dat aangepast hebben, want voor mij is een Hemelsleutel gewoon een fraai bloeiende sedumsoort in de herftsttuin en die ik herken en op naam kan brengen!
Je kunt het bloemetje van de Sleutelbloem voor van alles gebruiken - de blaadjes van het bloemetje kunnen meegebakken worden in pannenkoeken en worden gebruikt om paaseieren te verven, lees ik in Zeldzaam Zeeuws, een boek over Bijzondere planten en dieren in Zeeland, vandaar de naam Eierkruud in Oost-Zeeuws Vlaanderen. De plant bloeit zo vroeg, om op tijd vrucht te kunnen dragen. Ze moeten dan bestoven worden door insecten, die vroeg vliegen, zoals de eerste hommels, die als snorrende Sioux-helicopters over de nog kalende bosgrond vliegen, op zoek naar de eerste bloeiende planten. Als de zaden eenmaal gevormd zijn, zorgen mieren voor de verspreiding van de zaden - ze zien wel iets in het oliehoudende aanhangels aan de zaadjes, de zgn. mierenbroodjes, die ze lekker vinden en waarvoor ze die zware zaden ( vanuit mierenoogpunt bekeken) wel naar hun nest willen slepen Verwacht echter op een zonnige februari zondagmorgen geen files richting de kust, geen overstromend parkeerterrein bij Westhove of file-lopen, zoals je dat wellicht kent van de Lange Delft op de zaterdag voor Kerst ........ De echte (!) Zeeuwen lopen er niet zo warm voor ....... ze kennen het plantje immers gewoon van het tuincentrum, waar ze met tientallen tegelijk in trays van drie bij zes plantjes verkocht worden, om de voorjaarstuin of de bloembakken mee op te fleuren - Bakkruudjes worden ze hier genoemd, daarom zie je nog wel eens zo'n echte oerZeeuw ietwat nors en sjagerijnig door het nog gure voorjaarsbos dwalen, de handen diep in de zakken van zijn boenker, meegelokt met de belofte, om deze unieke Zeldzaam Zeeuwse voorjaarsbloeiers te aanschouwen Ga je mee naar de Mantelinge om naar de Stinzenplanten te gaan zoeken? En als je goed luistert met je ogen zie je die oer-Zeeuw foeteren: We hadden net zo goed naar Europatuinen kunnen gaan - daar hebben ze tenminste nog koffie ....... (De Mantelinge - Domburg - Walcheren)(februari 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten