woensdag 2 november 2011

De kathedraal van Sint-Pieter

L' Eglise Cathedrale de S. Pierre a Middelbourg (de Noordmonster- of Sint-Pieterskerk) (1690) (bron: Wikipedia)
Wie nu door Middelburg loopt verbaast zich over de historische uitstraling van de stad; de vele oude gebouwen en kerken die hij er nog steeds vindt: het schitterende stadhuis, het abdijcomplex, de Lange Jan, de Oostkerk en de tientallen oude gevels langs de kaaien.
Het Van Der Perrehuis aan het Hofplein is een schitterend voorbeeld van een 18de eeuws stadspaleis. Maar wat veel mensen niet weten is dat op het Hofplein eertijds een grote kerk gestaan heeft, de Noordmonsterkerk.
De Westmonsterkerk van Middelburg lag op de plek waar nu de markt gesitueerd is, de grote ruimte voor het historische stadhuis en was één van de oudste kerken van de stad. In de 11de eeuw splitste een deel van de parochie van deze Westmonsterkerk zich af en stichtte een eigen parochie, wat uiteindelijk rond 1575 leidde tot de bouw van de Noordmonsterkerk, gewijd aan Petrus. Daarom wordt de kerk ook wel de Sint-Pieterskerk genoemd of nog deftiger: L' Eglise Cathedrale de S. Pierre a Middelbourg, de Kathedraal van Sint-Pieter. Deze naam droeg de kerk maar korte tijd, tot aan de reformatie.

De restanten liggen nu onder de grond van het Hofplein en de huizen aan de noordzijde van het Hofplein zijn gebouwd op de muren van de kerk. Bij rioleringswerkzaamheden een paar jaar geleden, kwamen de fundamenten van de kerk te voorschijn. Na de reformatie werd de kerk gebruikt door de gereformeerden, maar toen Napoleon hier de baas was, kon hij de grote ruimte goed gebruiken om er zijn soldaten in onder te brengen. Midden 19de eeuw werd het vervallen gebouw afgebroken en verdwenen de fundamenten onder het plaveisel. Wat jammer dat er toen nog geen oog was voor het cultureel erfgoed van de stad ........ wellicht was dan het gebouw te redden geweest. Al was er maar één projectontwikkelaar geweest, die er brood in had gezien om er appartementen in te bouwen of ......... voor mijn part een schouwburg of zo...........dan hadden we nu niet hoeven te ruzieën over het laatste stukje groen binnen de singels, dat nu wellicht toch op de schop moet. ( Middelburg - Walcheren) ( mei 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten