donderdag 24 november 2011

De Koe

Wie Veere bezoekt zal, wandelend langs de haven, het fraaie silhouet van de molen niet ontgaan. Molen De Koe vind je pontificaal boven op de stadswallen van het historische stadje Veere. Op deze plek staat al eeuwenlang een molen en De Koe, een stellingmolen, is dan ook al de derde, eigenlijk de vierde op rij, die hier mag malen - toendertijd waren er immmers nog geen bestemmingsplannen die dit soort industrieën alleen ver buiten de stad duldden ......... en in vroeger eeuwen waren de wallen een prima plek om dit soort gebouwen, die veel wind moesten kunnen vangen, te plaatsen, zonder last te hebben van naastgelegen bebouwing.
Al in 1596 is er hier sprake van eenen Koornmolen van Hout. Hij stond op het bolwerk, dat de Molenberg genoemd werd. Dit bolwerk vind je aan't eind van het zgn. Molenwater, waar voor 1596 een Water-Korenmolen moet hebben gestaan. In 1736 werd er een stenen Wind-Koornmolen gebouwd - een zgn. grondzeiler, wat betekent dat er toen nog geen stelling om de molen zat, zoals dat nu wel het geval is. In de molen werd gebruik gemaakt van onderdelen die nog goed waren uit de oude houten molen - recycling optima forma.
Deze eerste stenen De Koe was niet al te best in elkaar gezet. De stenen bleken niet goed gemetseld, waardoor besloten werd de buitenkant te teren. In 1909 brandde de molen af en bouwde men een nieuwe molen, nu een hogere Stellingmolen, omdat, door de bomen die toen op de wallen stonden, het moeilijke was geworden, genoeg wind te kunnen vangen. Voor een deel werd gebruik gemaakt van onderdelen uit de molen De Onderneming, die op 't Zand stond in Middelburg en in 1908 voor een groot deel gesloopt werd. Die molen kreeg alleen een motor en dus waren de bewegende delen in de molen overbodig. Ook De Koe kreeg al vanaf het begin een motor, zodat er ook, als er geen wind was, gemalen kon worden. Molen De Koe is zo nu en dan nog in gebruik en wordt nu ook bewoond.
Menig projectontwikkelaar zal met hebberige ogen gekeken hebben naar de unieke plek waar dit molen-woonhuis staat - een beeldbepalend element van de oude stad Veere. Je kunt je tegenwoordig toch niet meer voorstellen dat de bestuurders en inwoners van een stad zo'n bedrijf binnen de stadwallen zouden dulden ............. MER's, geluidshinder-metingen en verregaande wetgeving zouden dit verbieden. Tegenwoordig worden bedrijven weggestopt in saaie bedrijfsterreinen, ver van de bewoonde wereld, die, vaak, na een aantal jaren, vervallen tot de meest mistroostige plekken van een gemeente, die je je maar kunt voorstellen, waar je niemand zonder reden heenstuurt ........ alhoewel ....... de gemeente Middelburg verwelkomt zijn bezoekers, na de aanleg van de N57, met een ritje door het vervallen Ramsburg bedrijventerrein ......... en nu maar hopen dat daar snel iets aan gedaan wordt! ( Veere - Walcheren) (november 2010)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg
De tekeningen en kaarten komen uit De Tegenwoordige Staat van Zeeland van Isaak Tirion ( 1753)
SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse blog over de Scheldedelta!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten