maandag 7 november 2011

Eikels worden Bomen

Je hoeft niet veel verstand van bomen te hebben om de eik te kunnen herkennen. De bladeren zijn weliswaar kenmerkend ongelijkmatig gelobd met een golvende rand, beweren de boeken (oh ja, hoor ik je al denken), de vruchtjes, de eikel, kent iedereen al vroeg vanuit de verhalen over het kabouterrijk, waar kleine wijze mannetjes al vroeg de jonge jeugd voorhouden dat het roken van een pijpje gemaakt uit een eikennapje een gezonde zaak is.

Je kunt de zomereik, want die kom je het vaakst tegen in Zeeland, ook herkennen aan zijn diep gegroefde bast, maar dat gaat alleen op voor de oude bomen. Jonge bomen hebben nog een vrij gladde bast. In de herfst verkleuren de bladeren van de eik tot fraai goudgeel en roodbruin en het zijn de laatste bladeren van ons loofbomenbestand, die daadwerkelijk van de boom vallen - vaak hangen er in het voorjaar nog oude verschrompelde ingedroogde eikenbladen aan de bomen, terwijl de andere soorten al weer volop in het jonge groen staan. Het lijkt dan wel of de eik een paar keer vergeten is, de klok bij te stellen, maar goed, daar ben je dan ook een eikel voor.

Ze worden steeds vaker aangeplant langs wegen en op binnendijken in de Zak van Zuid-Beveland, als de populieren ten prooi gevallen zijn aan de cirkelzaag en daar is natuurlijk niets op tegen, wat afwisseling en variatie is beter dan de alleenheerschappij van de populier, alleen groeien eiken wel heel langzaam en kun je je afvragen of ze, over -tig jaar, als onze kinderen met hun kleinkinderen over een Zeeuwse bloemdijk lopen, die nog wel als zodanig herkenbaar zijn. Ik vraag me dan af of de bladeren die op de grond vallen en bij de eik maar moeizaam verteren, de bijzondere vegetatie van de bloemdijken niet in de weg staat. Geen een schaap ziet daar brood in. Bovendien groeit de eik langzaam en wordt, als je hem de tijd gunt, een grote boom met een indrukwekkende kroon, maar dan moet je ze wel de ruimte geven. En dat krijgen ze niet als je ze langs een Zeeuwse binnendijk plant. Eiken horen, als een lindeboom of een beuk, de ruimte te krijgen ...... Zouden de plannenmakers bij het Waterschap dat wel weten? Ga anders eens te rade in Westdorpe - daar waarschuwen ze al sinds 1883, toen daar de muziekvereniging werd opgericht: Eikels worden Bomen. ( Heinkenszand - Zuid-Beveland) ( september 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twiter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten