maandag 28 november 2011

Het Lam Gods

Een tussendoorstraatje ergens in het centrum van Antwerpen - Toeristen komen hier niet - daarom zal het huis er ook nog wel zo bij staan - een stokoud huis getekend door de tijd. De pleisterlaag is gerimpeld en gebarsten, als bij een bejaarde komiek, die na de voorstelling vergeten is goed af te schminken. De mensen lopen er snel langs als ware het een zwerver wiens aanwezigheid benauwd.
In Gent, vijftig kilometer westelijk, wordt het Lam Gods, het beroemde schilderij van de Gebroeders Eyk gekoesterd - toeristen komen er speciaal naar kijken, vandaar dat er nu geld voor wordt gevraagd als je de Doopkapel in wilt - Een stokoud schilderij, schijnbaar onaangetast door de tijd. De verflaag is weliswaaar licht gerimpeld en gebarsten, als bij een bejaarde komiek, die na de voorstelling vergeten is goed af te schminken, maar dat hoort erbij. De mensen kijken met bewondering naar het strengbeveiligde drieluik, opgeborgen in een soort terrarium, een glazen huis, omdat 75 jaar geleden een van de panelen gestolen werd.
Het Lam Gods moet binnenkort gerestaureerd - althans dat is de bedoeling. Er is nogal wat gedoe over geweest in Vlaanderen, want de restauratie kan niet in het glazen huis in de doopkapel in de Sint Baafs van Gent plaats vinden. Onlangs werd beslist dat het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium de klus mag klaren: kosten anderhalf miljoen euros. De verf van het Lam Gods laat weliswaar nog niet los, nog maar 575 jaar geleden aangebracht, maar de laklaag, die er 50 jaar geleden bij een eerdere restauratie opgebracht is, moet verwijderd worden - wie klaart die klus? En waar gaat het gebeuren? De schepen van Gent soms een aantal belangrijke voorwaarden op, waaraan die restauratie moet voldoen: de juiste kennis, de juiste klimatisering en de juiste lichtinval; bovendien moet de restauratie te volgen zijn voor het publiek. Het huis, de stuclaag, gecraqueleerd als het Lam Gods, moet nodig vervangen worden - de vensters vernieuwd - een nieuwe bestemming gezocht. Dat gaat veel geld kosten - Misschien dat het restauratieproject van het Lam Gods hier iets in kan betekenen? Weliswaar is Antwerpen geen Gent, maar daar moet men dan maar eens, in het landsbelang, overheen stappen - de schepenen van Antwerpen zullen die extra publieke belangstelling ongetwijfeld zien zitten. De klimatologische voorwaarden die belangrijk zijn voor een goede restauratie lijken hier volop aanwezig: frisse lucht en een optimale luchtvochtigheid; bovendien kan het publiek de restauratie vanaf de straat op de voet volgen. En je hoeft geen grote promotiecampagne op poten te zetten - de uitstraling van het gebouw immers, suggereert de argeloze passant wat er binnen gebeurt ........ (Antwerpen - Provincie Antwerpen) (oktober 2010)
Hans Koert

slikopdeweg@live.nl
Twittter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse weblog over de Schelderegio

Geen opmerkingen:

Een reactie posten