zaterdag 12 november 2011

Kijkdepot

Het verleden is alles wat gebeurd is ....... dat hebben we gehad ............ dat komt niet weer. Wie zo over het verleden denkt en praat, zal niet snel een museum op zoeken. Een museum is een saai gebouw, waar, al dan niet onder dikke lagen stof het verleden uitgestald is, beschreven op haast onleesbare vergeelde etiketten. Zo'n stoffig museum zal snel te maken krijgen met teruglopende bezoekersaantallen .................

Het MAS, het Museum aan de Stroom in Antwerpen wil een ander soort museum zijn. - laagdrempelig - uitdagend en vooral nieuwsgierig makend. Het karakteristieke architectonisch opvallende gebouw vind je net buiten het centrum van de stad gelegen aan het Bonapartedok. Het werd in het voorjaar van 2011 geopend en is voor het grootste deel gratis toegankelijk, alleen de museumzalen zijn betalend, omschrijven ze dat in hun brochure, zoals ze dat alleen in Vlaanderen kunnen omschrijven - alsof je geld toekrijgt als je daar naar binnen gaat! Alleen al in het kijkdepot op het tweede verdiep, gratis toegankelijk, zou ik uren kunnen doorbrengen.
In een halfverduisterde ruimte waan je je in de kelders van een eeuwen oud gebouw, waar in de kasten en vitrines de verzamelwoede van geflipte voorouders is uitgestald. Honderden voorwerpen liggen er, door hun hoeveelheid en verscheidenheid haast karikaturen van zichtzelf, tentoongesteld en opgeborgen in laden of hangend aan de wand. Wat te denken aan een wand met alleen maar schilderijen van zeilschepen of pijpenkoppen, voorgoed gedoofd, zij aan zij op hun zij in een glazen virtine? Je wordt uitgenodigd om "er aan te zitten", niet aan de voorwerpen zelf, maar aan de laatjes die uitnodigen om vast te pakken en open te trekken - om je te verbazen over het verleden ......... ik vraag me dan altijd af hoe men zich over vijfentwintig jaar zal vergapen aan een euromunt, een hangmossel, een winkelwagenmuntje, een Zeeuwseknoop als bakvorm , een verzameling OV-Chipkaarten of een ingedroogde (erwten)soepkop van de PSD? ( Antwerpen - Provincie Antwerpen) ( oktober 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

1 opmerking:

  1. leuk artikel..... ben er door nieuwsgierig geworden en hoop gauw het MAS te kunnen bezoeken

    BeantwoordenVerwijderen