vrijdag 11 november 2011

Kunstboom

In oude Zeeuwse boerenwoningen kom je soms nog dit soort oude blauwe of bruine tegeltjes tegen, die rond de schouw of in de gang tegen de wand gemetseld waren. Soms waren ze als een rand langs de plint bevestigd - een duurzame wandbedekking. De leeftijd van dit soort tegeltjes kan gedateerd worden tot in de 17de eeuw, maar meestal waren ze veel jonger. De boom die op dit tegeltje staat, gecombineerd met het feit dat het tegeltje in een huis op Zuid-Beveland in de gang gemetseld was, zou kunnen wijzen op een grenslinde.

De grenslinde is een solitair staande boom, die vroeger vaak op scheidingen van eigendommen stond. Zo kun je zo'n boom terugvinden bij een wegkruising of op de grens tussen twee ambachtsheerlijkheden. Gemakkelijk en iets betrouwbaarder dan een paal of steen, want die kun je stiekum op een donkere novemberdag honderd meter verplaatsen ...... ( je ziet ook in mij komt soms het slechte naar boven ... in gedachten dan). Zo'n boom verplaats je niet zomaar.

Deze grenslinde bij Heinkenszand heeft wellicht geen functie meer als zodanig - de oude grenzen gelden al lang niet meer en als er nog sprake is van gemeentelijke- of juridische grenzen dan staan die tegenwoordig allemaal digitaal geregistreerd en hoef je niet te proberen daar iets aan te veranderen. Nieuw aangeplante grenslinden vervangen soms een oude boom of worden uit landschappelijk oogpunt geplant. De tegel, die ooit bij mijn opoe en opa in de gang gemetseld zat stelt een boom voor - mogelijk een grenslinde, maar aangezien niet vaststaat dat de kunstenaar ( volgens mij werden dit soort tegeltjes per gros gemaakt door handwerklieden die er misschien wel dertig in een uur schilderden) ooit één voet op Zuid-Beveland gezet, laat staan dat hij de grenslinde kende. Doe jij maar een boom, zal de chef wel gezegd hebben tegen de stagiaire, dat kun je wel .......... Vergeet de takken niet en hier en daar een polletje gras; Tweehonderd jaar later wordt er een hele blog gewijd aan die boom van jou, terwijl je liever een een tableau met bloementrossen, pauwenveren en wijnranken had gemaakt .......... 't Kan verkeren. ( Heinkenszand - Zuid-Beveland) ( april 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten