woensdag 30 november 2011

Oud Geld

Er zijn van die plekken die een grote aantrekkingskracht op me hebben - één ervan is het kasteel Westhove bij Domburg. Kastelen prikkelen mijn fantasie en de link met ridders en roemruchte avonturen, is dan door mij snel gelegd. Ik ben nog nooit binnen in het kasteel geweest, laat staan dat ik er ooit gedroomd heb van jonkvrouwen en tournooien, ook al zou dat zomaar kunnen, want Westhove is nu een jeugdherberg, waar je voor wat euros legitiem mag dromen ..... misschien is dat maar beter ook zo, zodat er plek overblijft voor mijn verbeelding, om de ruimten in het kasteel zelf in te delen en te vullen. Het kasteel wordt al genoemd eind 13de eeuw als een buitenplaats, een zomerverblijf voor de abten van de Abdij van Middelburg. Er woonden in de loop der eeuwen ook verschillende ridders op het buiten, zoals Philip van Borsellen, heer van Cortgene, zodat er stof genoeg is om te fantaseren.
Voordat het kasteel zijn status verloor ( de Geuzen staken het gebouw in 1572 in brand) en het gebouw in de twintigste eeuw een herstellingsoord en later jeugdherberg werd, is het kasteel in handen geweest van adelijke- en bemiddelde geslachten, zoals de van Reigerbergjes, die de windwijzer op het kasteel aanbrachten ...... Heel wat mensen hebben als gast op het kasteel geslapen en de meesten zijn, terecht, onopgemerkt gebleven, vergeten, anoniem uit het collectief geheugen verdwenen, nooit beroemd of berucht geworden en hebben dus nooit de annalen gehaald, zodat je bijvoorbeeld de namen van tante Machteld en oom Ferdinand - neef Wolfert en oud-tante Eugiene tevergeefs in lijstjes zult vinden - wel andere vooraanstaande gasten hebben de strozakken in kasteel beslapen; grote namen, die lang niet altijd hun vermaardheid door edele daden verkregen hadden, maar soms door afkomst of verraad of gesjoemel in de geschiedenisboeken zijn blijven plakken, zoals Floris de V, Karel de Stoute (foei), Philips van Oostenrijk, Karel de V en Koningin Wilhelmina ............ Domburg was toen al een gewilde plek om des zomers te vertoeven: Des zomers verstrekt Domburg den burgeren der Walchersche Steden voor eene vermaakelyke uitspanning, wordende het zelve dan dagelyks door en groot getal speelryders bezocht - lees ik in een boek uit 1751.


Domburg, dat nu weer oude tijden wil doen laten herleven, de tijden van de grandeur van het begin van de 20ste eeuw, toen de sjiek van Europa hier neerstreek tijdens de zomermaanden, zou er wellicht goed aan doen om Westhove weer van binnen in oude luister te herstellen - middeleeuws, dat wel, uiteraard ...... de moderne keuken er uit, bijna alle meubels uit het gebouw, weg met de stapelbedden, strozakken in de kale slaapvertrekken, glas uit de vensters, luiken dicht als het koud is en stormt, en de open haard weer aan - wellicht dat het dan de echte Europese oude adel weer aantrekt, de groep met "oud geld", die er best wat voor over heeft om weer eens, als vroeger, samen de door vlooien bevolkte strozakken op te zoeken - wie weet komt er iets moois van - oude tijden herleven! ( Domburg - Walcheren) ( oktober 2010)
Hans Koert

slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse blog over de Schelderegio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten