zondag 20 november 2011

Pannenkoek

Wie op een zondagmiddag zin heeft in sjoppen en flaneren, kan, als het geen koopzondag is, in Zeeland maar op een paar plaatsen terecht, zoals Hulst, Veere of Sluis. Laatstgenoemde stad is erg populair bij Vlamingen, die hier graag een dagje uit van maken. In de straatjes van Sluis dingen de drogisterijen, restaurants, schoenen- en modezaken naar de portemonnee van de klant - opvallend is het dan ook halverwege de Oudekerkstraat ( de naam had bij ons een kaarsje moeten doen branden) een grote katholieke kerk aan te treffen. De kerk van Johannes de Doper in Sluis ligt wat naar achteren, haast weggestopt tussen de chocolateriën en drogisterijen. Boven de deur van de kerk vind je een beeld van Johannes de Doper met iets in zijn hand dat het midden houdt tussen een bord of een platte schijf.
De buitenkant van de kerk nodigt niet meteen uit tot een bezoek, maar binnen zijn er toch een aantal zaken waar meteen je oog op valt. Wat te denken van de in het wit uitgevoerde bijzondere preekstoel? Hij bevat een Latijnse spreuk Euntes in Mundum Universum Predicate Evangelium omni creaturae - een spreuk, die terug te voeren is naar het Evangelie van Marcus en oproept om het woord van God overal ter wereld te verkondigen.
De Johannes de Doperkerk is nog niet zo oud, maar op deze plek hebben al meer voorgangers gestaan. In 1830 wordt hier de eerste steen gelegd voor de Johannes de Doperkerk van Sluis. De middeleeuwse St. Janskerk aan de Sint Pieterstraat is een tiental jaren eerder afgebrand en de restanten werden opgeruimd. Gelukkig zijn de fundamenten blijven liggen - die zijn nu weer zichtbaar gemaakt. De Johannes de Doperkerk van 1830 wordt in 1927 vernieuwd, maar wordt zwaar beschadigd bij de bevrijding van Sluis in 1944. De huidige kerk dateert dan ook uit 1949. Binnenin de kerk valt op hoe ruim de kerk is. Wie goed kijkt zal zich verbazen over de constructie van het middenschip, dat bovenin gedragen wordt door zgn. hangende stenen.
Zoals in elke Katholieke kerk heeft ook deze kerk een kapel gewijd aan Maria, waar je kunt bidden en kaarsjes branden. Het beeld dateert uit de 18de eeuw. Vroeger was het zo dat de kerk een plek van bezinning was te midden van alle verlokkingen, die je je maar kon bedenken. In Sluis is dat niet anders. Zodra je de deur uit- en de Oudekerkstraat instapt, wordt er door de commercie aan al je zintuigen getrokken - schitterend opgemaakte etalages met smakelijk vormgegeven chocolade bonbons, winkels vol sexspeeltjes en drogisterijen met veel kleurige geurige badzeepjes. Als je dan recht tegenover Johannes de Doper ook nog eens Petrus en Paulus ontdekt, een tearoom, waar het goed pannenkoeken eten is, niet te missen vanwege haar kleurrijke uitstallingen voor de gevel, dit keer geïnspireerd door de herfst, dan lijken de hemelse geneugten met zoveel apostelen niet ver weg. De oplettende lezer begrijp nu ook meteen wat Johannes op de gevel van de kerk in zijn handen moet hebben ........... juist: zo'n hemelse pannenkoek van Petrus en Paulus is niet te versmaden .......
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten