dinsdag 20 december 2011

Alfa Romeo

De Zeeuwse kerken zijn al eeuwenlang markeringpunten in het landschap. Dat kun je soms nog goed merken als je bijvoorbeeld in de richting van een bepaald dorp rijdt, dan zult je opmerken dat die weg vaak recht op de kerk toe loopt. Dat effect kun je nog, min of meer, opmerken als je vanaf Kattendijke richting Kapelle rijdt of van Yerseke via de Postweg Kapelle nadert ............ Uiteraard gaat dit lang niet altijd meer op omdat de loop der wegen in de loop der tijd wel eens aangepast zal zijn.De toren van Kapelle kun je niet missen - haar vier hoektorentjes zijn uniek en dateren van de eerste helft van de 15de eeuw. Die stenen bijtorentjes geven de kerk een voornaam aanzien - de Mariakerk in Nisse bijvoorbeeld moet het maar met één bijtorentje doen - armoe dus .......

Grotere kaart weergevenDe kerk van Kapelle, eertijds gewijd aan Onze Lieve Vrouwe, dateert uit de 14de eeuw en ligt schitterend tussen de bomen van de ring; het dorp lijkt vanuit de ruimte een schoolvoorbeeld van een zgn. kerkringdorp.

Als je op een warme zomerdag rond de kerk loopt, langs de vaete, dan valt op dat alleen de onderste helft van de toren door steunberen gedragen wordt - blijkbaar was het vertrouwen en de vakmanschap van de bouwheren van deze kerk groot, want de toren staat nog steeds, na meer dan 800 jaar min of meer "recht" overeind Alleen, één kleine aanmerking .......... er lijkt in het ontwerp van de toren geen rekening gehouden te zijn met een geschikt plekje voor de wijzerplaat. Als men de galmgaten iets minder overdreven had ontworpen, dan had de wijzerplaat van de klok daar mooi boven gepast ........ Maar goed, torenuurwerken en bijbehorende wijzerplaten zouden pas midden 15de eeuw uitgevonden worden, dus zal het nog wel tot in de 17de eeuw geduurd hebben voordat ook Kapelle een eigen mechanisch torenuurwerk met wijzerplaat kreeg - daarvoor leefde men op de stand van de zon en het knorren van de maag .... Het zou best wel eens kunnen dat één van de bouwmeesters van de toren een verre voorouder is van Gianni of Alessandro, designers die gewerkt heben aan het ontwerp van de Alfa Romeo Guiletta, één van de paradepaardjes van de Italiaanse autoindustrie. Bij het ontwerpen werd het logo in de grill zo vergroot, dat er geen fatsoenlijke plaats meer voor de nummerplaat was, die nu, als de wijzerplaat aan de toren van Kapelle, asymmetrisch naast het midden is vastgemaakt! Wie had ooit gedacht, dat de torenspits van de kerk van Kapelle nog eens model zou staan voor zo'n topdesign? ( Kapelle - Zuid-Beveland) ( juni 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse blog voor de Schelderegio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten