vrijdag 30 december 2011

Eindewege

Zo in deze donkere dagen van de winter, aan het eind van het jaar heb ik behoefte terug te kijken naar de nazomer - naar de dagen vol warmte, zon en de schoonheid van de natuur ............
De bloemranden langs de akkers, die in je Zeeland op verschillende plekken kunt aantreffen, verrrassen telkens weer opnieuw als je er langs fiets of loopt. Veel van de bloemen die daar bloeien zul je nooit in't wild aantreffen, maar zijn wel belangrijk voor de talrijke insecten en kleine dieren die er voedsel en beschutting vinden.
Helaas zie je de bloemranden de laatste jaren weer minder - het heeft te maken met subsidie, meen ik begrepen te hebben, die er in moest voorzien dat het arsenaal aan akkerbouw verminderd zou worden. Bovendien was het beter voor het milieu. Die Europese subsidies zijn nu niet meer en een Zeeuwse boer zit niet anders in elkaar dan een normaal ander mens - hij wil profijt zien, of, zoals ze in Vlaanderen zeggen: Elke boer vangt vliegen mee zijn gat, als hij t op tijd zou kunnen toenijpen.
Wat wel een positieve ontwikkeling is het afgelopen jaar, zijn de vele paden en routes, het netwerk van regionale wandelpaden, die ontwikkeld zijn op het Zeeuwse platteland, zoals Sporen in de Zak, die het Zeeuwse platteland voor wandelaars beter ontsluiten, doordat je over delen van het land van een boer mag lopen, wat weer vele nieuwe en spannende routes oplevert en mogelijkheden schept om buiten actief bezig te kunnen zijn ..... Wat in landen als Engeland (the public footpath) al eeuwenlang normaal is, lijkt nu ook in Zeeland van de grond te komen en alleen daarom al hoop ik dat het voorjaar er snel aankomt - we hebben nog heel wat routes die we willen uitproberen. Maar ...... ja, alles heeft een maar! Wat gebeurt er als de boeren, die nu gecompenseerd worden voor het openhouden van de route ( tweemaal per jaar wordt zo'n pad gemaaid) geen vergoeding meer krijgen? Dan wordt dit wandelnetwerk letterlijk en figuurlijk een doodlopende weg, of met Zuid Bevelands gevoel voor understatement: Eindewege ...... ( Heinkenszand - Zuid-Beveland) ( oktober 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg
SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse blog over de Schelderegio

Geen opmerkingen:

Een reactie posten