woensdag 21 december 2011

Er boven op.....

Ik heb een aantal keer in mijn leven een nieuwe auto gekocht en steevast kwam de dealer dan bij aflevering met een fles wijn aan, in een tijd dat niemand het vreemd vond, dat je bij een nieuwe auto een fles wijn kreeg ( maken we meteen soldaat - we hebben immers wat te vieren?). Later werd dat een bos bloemen, een investering van het garagebedrijf dat, uiteraard, in geen verhouding stond tot de aanschafprijs. .............. Vroeger was dat niet anders ........ Mijn overgrootvader boerde op Hofstede Weltevreden bij Wolphaartsdijk, een kapitale boerderij gelegen aan de Zuiderlandsche weg ten zuiden van 't Ouweland ( = Oud Sabbinge). Ergens tijdens de jaren twintig of dertig van de vorige eeuw schafte hij een nieuwe Zeeuwse boerenwagen aan, vermoed ik. Nu ging je vroeger niet naar de showroom en zei je tegen de verkoper: Doe die maar, maar dan in 't groen, met vijf deuren, reservewiel, ABS en cruise control (Koert's control) - nee, je liet zo'n boerenwagen maken bij een wagenmaker. Mogelijk heeft Boer Koert hierover contact opgenomen met Dhr. Koster, wagenmaker te Oud Sabbinge, al blijft dit natuurlijk gissen.
Voorzover ik weet, zijn er geen documenten bewaard gebleven over deze koop - wel een model van de boerenwagen. Zo'n model werd cadeau gedaan aan de boer bij aflevering, als een soort gêste - voe de huus, een bos bloemen of fles wijn dus, met dat verschil, dat de inhoud van de fles wijn en de bos bloemen al lang verteerd zijn en het 80 jaar model nog steeds bovenop de kast staat.
De boerenwagen is zeer gedetailleeerd gemaakt en voor de wagen staan twee paarden van gips, natuurgetrouw als ware het kopiën van Romeinse marmeren beelden uit de Oudheid, levendig verbeeld, beide op een onderstel met houten wieltjes (à la het Paard van Troje). Dat het niet zomaar om een boerenwagen gaat, bewijst de achterzijde van de kar, de spiegel zou je die plek noemen als het om een 17de-eeuws zeilschip ging, waar de woorden Hofstede Weltevreden op geschilderd staan. In februari 1939 laat boer Koert op de hofstede "Weltevreden" den geheelen Boereninspan publiek verkoopen en één van de te verkopen "kavels" is een wagen ....... wie weet was dat de bewuste boerenkar wel - de speelgoedkar bleef gelukkig gespaard.
De boerenkar met paarden is al jarenlang in de familie. Als kind mochten we er soms mee spelen, op zondagen of tijdens vakanties, als je niet naar buiten kon! De paarden konden helemaal ingespannen worden en vroeger lagen er ook witte linnen zakjes met graan of erwten ( dat kon je met je vinger voelen) in de kar, die je eindeloos op- en af laadde - de "ladder" voorop kon omhoog - hier tegen werd het hooi of, in ons geval, de pakjes erwten gelegd. De wielen waren helemaal van hout met een ijzeren beslag - pas in de jaren dertig kwamen er karren met rubberbanden.
Helaas zijn de staarten en de oren van de paarden ooit gesneuveld en knullig gerestaureerd - ook zijn de paarden een keer overgeschilderd en staan ze er nu, glimmend melkchocolade-achtig bruin en vooral kitscherig bij - aan de wagen zelf is, gelukkig, nooit enig restauratie werk verricht. De kleuren zijn nog als vroeger en oh wee, als je als kind het waagde er iets te druk mee te spelen - dan verdween het geheel weer boven op de kast ...... gewoon er boven op ... dan stond de franc even niet hoog, weet ik nog, maar terugkijkend is er alle begrip voor deze pedagogische tik-op-de-vinger: snelrecht - er meteen boven op .....duidelijkheid scheppen. Je hoort het politici de laatste weken roepen, alsof ze iets nieuws hebben bedacht om dreigende gevaarlijke of problematische situaties te kunnen beheersen ..... gewoon er boven op ... was vroeger bij ons thuis het credo en dan wist je wat dat betekende .... dan mocht je er een paar dagen alleen vanaf de grond er naar kijken .... Weltevreden ( Wolphaartsdijk - Zuid-Beveland)(december 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse blog over de Schelderegio

1 opmerking:

  1. Blijf er zuinig op, net als ik op de stoel van mijn grootmoeder.

    BeantwoordenVerwijderen