zaterdag 24 december 2011

Feniks

Wie anno nu door de binnenstad van Middelburg loopt zal zich nauwelijks nog realiseren dat bijna alles wat hij daar aan huizen, winkels en gebouwen aantreft, waarschijnlijk niet veel ouder is dan 65 tot 70 jaar. Ik maak me trouwens sterk dat, als je op donderdag een aantal willekeurige bezoekers van de weekmarkt aanspreekt en hen vraagt uit welke tijd de huizen langs het plein dateren, ze met hun mond vol tanden zullen staan ............ Zegt de datum 17 mei 1940 u iets? zou een tweede, wellicht iets verhelderende vraag kunnen zijn, maar het merendeel van de marktbezoekers was op die datum nog niet eens geboren; veel reacties zou het niet opleveren - verwacht ik. Natuurlijk - de oudere Middelburgers is die datum in het geheugen gegrift - op die dag, immers, werd de binnenstad, door wat nog vaak als het Duitse bombardement op de stad omschreven wordt, in zijn geheel vernield. Een catastrofe van ongekende omvang, die, hoewel in omvang niet vergelijkbaar, vergeleken kan worden met het bombardement op Rotterdam enkele dagen daarvoor .......
Terwijl men in Rotterdam, waar de hele binnenstad door Duitse Heinkel bommenwerpers op 14 mei 1940 na het verstrijken van een ultimatum werd plat gegooid, koos men voor algehele nieuwbouw; in Middelburg werd tijdens de eerste oorlogsmaanden besloten de oude historische gebouwen als het Stadhuis en de Abdij opnieuw in oude luister te herstellen, terwijl de honderden andere gebouwen, woonhuizen en winkels, die verwoest waren, herbouwd zouden worden in een traditionele stijl, die recht zou doen aan het historische karakter van de stad ......... Aldus geschiedde en in de tien jaar die volgde werd het hart van Middelburg opnieuw ingericht ( zelfs het stratenplan werd enigszinds aangepast).
Wie rondkijkt op de Markt van Middelburg en in de straten er om heen kan deze na de oorlog herbouwde huizen en winkels herkennen aan een, op drie meter hoogte, ingemetselde tegel met daarop de feniks, de vogel, die volgens oude antieke verhalen herrees uit zijn as - net als de stad. Dankzij de consquente handhaving van deze wat traditionele bouwstijl, met onderlinge variaties, die binnen dit concept werden toegestaan, maakt dat de gevelwand langs de Markt het idee geeft dat deze plek altijd zo geweest is ...... alsof de bebouwing langs het plein, net als het stadhuis, uit huizen bestaat die al vele eeuwen geleden gebouwd zijn. Dit houdt uiteraard in, dat verbouwingen of aanpassingen aan een winkelgevel, steeds weer getoetst moeten worden en dan botsen de belangen nog wel eens! Opvallend is de glazenpui, die voor de gevel van boekhandel De Drvkkery geplaatst is - deze boekhandel vestigde zich eind vorige eeuw in de voormalige drukkerij van de Provinciale Zeeuwse Courant, die aan de markt gevestigd was en groeide uit tot één van de beste boekhandels van ons land. Hoewel er aan de gevel geen noemenswaardige veranderingen plaatsvonden, valt de grote glazen pui op, die een meter voor de gevel is neergezet. Maar je kunt je voorstellen dat er sceptici zijn die de opvallende glazenconstructie voor de ingang niet vinden passen op de historische markt ....... Bovendien, voert men aan, wordt de glazen plaat gebruikt voor promotiedoeleinden, waar je niet omheen kunt ......... Argumenten voor en tegen vliegen in zo'n discussie om je oren - terecht of onterecht of is er hier meer aan de hand - is er hier sprake van de splinter en de balk? Want als het gaat over ... reclame waar je niet omheen kunnen....! Heb je wel eens geprobeerd om lopend, met je blik op je i- of smartphone, door een moderne winkelstraat te lopen? Dat is levensgevaarlijk; voor je't weet lig je met je dure speeltje op de grond, omdat je tegen een uitstalling of reclamebord bent gelopen - over er niet omheen kunnen gesproken. Ware het niet beter als we alle reclame uit de straten zouden verwijderen, inclusief die aan de glazen gevel van De Drvkkery? We metselen dan gewoon op drie meter hoogte een tegeltje in met een QR-code, die verwijst, even de juiste app installeren, naar de historische betekenis van een pand of de aanbiedingen van de week ....... dan is iedereen tevreden en de stad behoudt zo haar unieke historische karakter en de middenstand kan zich promoten ....... Middelburg herrijst dan als de feniks uit haar as (Middelburg - Walcheren) ( maart 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg: De dagelijksde Zeeuwse column over de Schelderegio

Geen opmerkingen:

Een reactie posten