vrijdag 2 december 2011

Kijken, niet kopen .....

De decembermaand is traditioneel de periode van gezelligheid en een periode om samen met het gezin of de familie te vieren. Hierbij horen een gezellig ingericht huis, uitgelezen maaltijden en cadeaus. Het is dan eigenijk niet belangrijk of die op een slee of met een paard gebracht worden ..... al zorg ik zelf altijd voor een extra winterwortel in huis; baat het niet, dan schaadt het niet! In het centrum van Antwerpen hoeft het zoeken naar een mooi cadeau voor je geliefden geen echt probleem te zijn, al zal bij de uiteindelijke keuze het te besteden budget een belangrijke rol spelen. Keuze genoeg, daar ligt't niet aan .... Je kunt overal terecht in de grote fraai versierde winkelstraten van het centrum, zoals de Meir, maar sinds een aantal jaren ook in de geheel gerenoveerde Stadsfeestzaal.
Deze Stadsfeestzaal werd begin twintigste eeuw ontworpen en gebouwd door Alexis Van Mechelen, stadsbouwmeester van Antwerpen, aan de Meir in het centrum van Antwerpen. Die periode wordt wel de Fin de Siècle genoem, de tijd rond 1900, toen Europa meer zelfvertrouwen uitstraalde dan nu, 100 jaar later, met de kredietcrisis..... De tijd, waarin de bemiddelden van Europa (Jan-met-de-klak moest toen ook gewoon hard ploeteren om het hoofd boven water te houden), meende dat de bomen tot in de hemel groeiden en de vooruitgang niet te stuiten was. De Grote Oorlog, de Eerste Wereldoorlog dus, deed ons in 1914 weer keihard met beide benen op de grond belanden ..... In deze grote, neoclassistische zaal, de Stadsfeestzaal, werden jarenlang grote tentoonstellingen gehouden, zoals boekenbeurzen, autosalons en kunsttentoonstellingen. Toen het gebouw in 2000 bijna helemaal door brand verwoest werd, zag het gemeentebestuur kansen en herbouwde het tot een schitterend winkelcentrum.
Het winkelcentrum, eigenlijk doet deze naam geen recht aan het schittterende ambience - ik krijg dan altijd visioenen van kille overdekte betonnen koophallen met Blokkers, Xenossen en Kruidvaten - Shoppingcenter noemen de Vlamingen zoiets en dat klinkt al veel beter, is zo'n uitgelezen plek om je portemonnee te doen afslanken. Met name de grote zaal zelf, waar de meeste grote zaken liggen - de rest ligt langs de gallereien die naar de Feestzaal leiden, is een prima plek om op een regenachtige druilerige koopzondag te verblijven en de ogen uit te kijken. Als je over de met marmer, bladgoud en tierelantijnen versierde gallerij loopt en beneden je de chique Laurent Perrier Champagnebar ziet liggen ( de kleuren veranderen steeds), met een groot terras vol gezelllige mensen, dan begrijp je dat winkelen, of shoppen, meer is dan even snel een boodschap doen ............. shoppen in de Stadsfeestzaal van Antwerpen is een experience, een beleving, even geen donkere dagen voor kerst hier, ....... even hier geen recessie ........... je even rijk voelen .......... Kijken, niet kopen ........ je even niet bezwaard voelen door een dalende - of platte beurs (Antwerpen ) ( oktober 2010)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten