woensdag 7 december 2011

Lucullus, een vermiste musketier

Maar weinig mensen zullen de tientallen bermmonumentjes langs de Zeeuwse- en Vlaamse wegen ontgaan. Steeds vaker kiezen nabestaanden ervoor hun verdriet om het verlies van een dierbare op deze manier te delen. Er is een verschuiving gaande van beleving in de intimiteit van het privéleven naar publieke uitingen van rouw, zoals bermmonumenten maar ook stille tochten, lees ik in de PZC. Cultureel geograaf Mirjam Klaassens concludeert dit in een promotieonderzoek naar de verwerking van rouw m.b.v. onder andere bermmonumenten. Meestal blijven de bermmonumenten een aantal jaren staan, totdat ze, letterlijk, in de tijd lijken te verdwijnen.
Het monument ter nagedachtenis aan Robert Deprez heeft de tijd doorstaan - je zult het ook niet zo gemakkelijk kunnen vinden, zeker niet als je met de auto door de Zak van Zuid-Beveland rijdt. Het staat, goed verstopt, aan de buitenkant van de zeedijk tussen de Biezelingse Ham en Hoedekenskerke. Als je er naar toe wilt, moet je er zelfs wat moeite voor doen - over een afrastering klimmen en de nieuwsgierige blikken van een dozijn schapen ondergaan ......... Op een bocht in de dijk, uitkijkend over de Westerschelde, vind je dit monument, ter nagedachtenis aan Robert Deprez.

Robert Deprez werd in februari 1921 geboren in Harelbeke in België geboren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerde Robert Deprez, met twee dorpsgenoten, naar Engeland te ontsnappen - Dat lukte ze na een lange tocht vol gevaren door Frankrijk en Spanje, totdat ze eindelijk met hulp van het Britse consulaat in Gibraltar terecht kwamen. Vandaar werden ze naar Engeland gebracht, waar ze opgeleid werden tot marconist. Hun veilige aankomst in Engeland, na een gevaarlijke tocht, die een jaar duurde, werd door de BBC gemeld met de afgesproken codeboodschap: De Drie Musketiers zijn goed aangekomen. In 1944 werd Robert Deprez, onder de codenaam Lucullus ingezet tijdens geheime missies naar België. In maart 1944 ging het mis. Het vliegtuig, een Halifax, werd, op weg naar Engeland, boven de Westerschelde neergeschoten. Vijf van de twaalf bemanningsleden overleefden de ramp - Robert Deprez werd als vermist opgegeven.
Het monument, dat hieraan herinnert, werd opgericht door de sportclub van Harelbeke Deerlijk Sport en dat verklaart de wat mysterieuze tekst: Aan zijn betreurd spelend lid en vriend Luitenant Robert Deprez. Het monument staat, zelfs na de laatste dijkverzwaring, nog steeds op de zeedijk ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis, die bijna 70-jaar geleden plaatsvond, weggestopt achter prikkeldraad en slechts af en toe door een handvol dieren schaapachtig aangestaard..... . (Biezelingse Ham - Zuid-Beveland) ( augustus 2011)
Hans Koert


Twitter: #slikopdeweg


SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse blog over de Schelderegio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten