zaterdag 3 december 2011

Rondje om de kerk

De kerk van 's Heerenhoek kun je niet missen, al was het alleen al door zijn hoogte en omvang. De toren van de Sint Willibrorduskerk steekt overal boven uit en vormt, als je vanaf het voormalige eiland Heinkenszand (da's lang geleden) komt rijden, één geheel met de skyline van het Sloegebied, het industrie- en havengebied van Zeeland Seaports in Vlissingen-Oost.

De kerk zelf is nog niet zo oud als de naam doet vermoeden .......... Willibrordus. Deze monnik, die meer dan 1350 jaar geleden hier moet heben rondgetrokken, kennen we nog wel uit de geschiedenisboekjes als brenger van het Christelijk geloof, al is het uitgesloten, dat Willibrordus ooit hier over de schorren en slikken van het Sloe heeft rondgelopen ... Pas in de 17de eeuw namelijk werd dit gebied ingepolderd en ontstond er een nederzetting, die Calishoeck genoemd werd. Later werd het 's Heerenhoek, een oude aanduiding, die verwees naar de ambachtsheren van 's Heer Arendskerke, die hier, in deze uithoek, grond hadden. De eerste kerk die gebouwd is, was voor de protestanten, maar werd eind vorige eeuw afgebroken en als je die nog eens wilt zien, dan moet je naar het Openluchtmuseum, waar het gebouwtje, als ware het een lego-pakket opnieuw werd opgebouwd.

De katholieken moesten het tot de Franse tijd doen met schuilkerken en pas in de Franse Tijd, als er vrijheid van geloof komt, wordt er een schuurkerk gebouwd. Later in de 19de eeuw is er behoefte an een groter en beter onderdak en wordt de St-Willibrorduskerk gebouw, een neogotische baksteen kerk, die in 1874 af komt en imponeert door zijn grootte en omvang. 's Heerenhoek, dat behalve door haar carnavalsfeest ('t Paerehat, genoemd naar een kreek waar dode paarden gedumpt werden) en jaarmarkten bekend is, heeft ook een actief wielrencomité, dat jaarlijks een wielerwedstijd uitschrijft, waarbij de uitdrukking Een rondje rond de kerk letterlijk genomen wordt ........ ('s Heerenhoek- Zuid-Beveland) ( april 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse blog over de Schelderegio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten