zondag 4 december 2011

Tamboer

De zomermarkt in Eeklo, een streekproductenmarkt, waar vooral ambachtelijk bereide producten als vruchtencompôtes, hammen en kazen van eigenaar verwisselen, trekt vooral mensen uit de streek. Het Meetjesland kenmerkt zich als een agrarisch gebied gelegen ten noorden van Gent en loopt door tot in het Zeeuws-Vlaamse grensgebied; een gebied waar de stieren en de koeien als een soort levende grenspalen lijken te fungeren, dikbillig in het Vlaamse deel - zwart-wit gevlekt bij de Ollanders ....... Ander gras of ander voer? Feit is dat de worsten en hammen op de streekmarkt van Eeklo gretig afrek vinden. ...... Bijna niemand echter heeft oog voor de bronzen straatmuzikant, die, letterlijk, als straatmeubilair dienst lijkt te doen. Deze vrolijke accordeonist is Lionel Bauwens, ook wel bekend als de Tamboer. Hij was een bekend straatmuzikant, liedjeszanger, die de markten in heel Meetjesland en daarbuiten, afging met zijn instrument. In de periode tussen de twee oorlogen, de jaren twintig en dertig, kende ieder bewoner van West-Vlaanderen de Tamboer, die in zijn optredens allerlei actuele zaken aan de kaak stelde, zoals de reeks moorden, die toen de streek teisterde.
In 1915 werd een baron uit Ruddervoorde vermoord teruggevonden in een gat in het bos en twee maanden later verdween een jachtopzichter, die nooit teruggevonden
is. In de jaren erna werden er meer lijken uit de Damse Vaart gehaald en voor de Tamboer waren dit welkome gebeurtenissen om te bezingen ....... Uiteindelijk werden een veldwachter en zijn zwager , een schoonbroer noemen ze zo iets in Vlaanderen, elk tot 20 jaar detentie veroordeeld. Lionel Bouwens verwerkte de feiten en ongetwijfeld ook de fictie en de roddels, in zijn liedjes, die hij op eigen muziek of bestaande deuntjes aan het toegestroomde volk liet horen. Het liefst zocht hij een plekje voor de kerk op tijdens marktdagen om zijn voordrachten te doen en verkocht voor een paar franken de teksten op papier. Op de streekproductenmarkt van Eeklo trekt hij, 35 jaar na zijn dood, maar weinig publiek meer - hooguit een vermoeide marktbezoeker, die met een petatje naast hem op het bankje gaat zitten - Ja, de Tamboer moet het in 2010 afleggen tegen modernere media zoals de televisie, waarop mannen als Peter R. de Vries, nog net niet zingend, boven op een zeepkist, hun bankrekening zien oplopen, als een moderne Tamboer, geldmakend van de emoties en de ellende van het toegestroomde volk ........ ( Eeklo - Oost-Vlaanderen) ( augustus 2010)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg
SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse blog over de Schelderegio.

4 opmerkingen:

 1. Hans, ik vind het wel grappig dat je 'schoonboer' schrijft voor 'zwager'. Een bewust foutje? Wij zeggen 'schoonbroer' en 'schoonzuster' en 'schoonfamilie'...
  Leuk artikeltje over Tamboer, trouwens!
  Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik Nedeland gebruiken we inderdaad zwager - jullie in Vlaanderen schoonbroer .. inderdaad dus een bewust foutje met een knipoog ( ik heb het -erretje- in schoonboer nog erven toegevoegd.)
  Groeten,
  Hans

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ben je toch snel Hans.. en zo adem, ojee vergeet ik een erretje !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klein foutje: boswachter 'Sassen' Dierickx verdween voor het lijk in het bos werd teruggevonden

  BeantwoordenVerwijderen