maandag 5 december 2011

UFO

Wie niets vermoedend langs de Waardweg fietst, ten zuiden van Hoedekenskerke, zal de uitkijktoren zeker niet ontgaan. Wie hier niet bekend is zal zich afvragen of hier sprake is van een vogelspotplaats of jagershut ...... Niets van dit alles. Deze uitkijktoren hoort bij het doolhof, één van de oudste delen van De Pluimweide, het recreatieparkje, gelegen aan het eindpunt van de SGB (Stoomtrein Goes-Borsele), vooral gericht op jonge kinderen.
Wie naar het doolhof toe wil, zal waarschijnlijk daar terechtkomen door aan het eind van De Pluimweide via het bruggetje zonder leuningen ( ........ gericht op jonge kinderen .... ) en dan via de oude antieke boomgaard bij het hekje het doolhof bereiken. Eenmaal bij het hekje lijkt het appeltje eitje om de uitkijktoren te bereiken, aangezien hier geen meters hoge maisplanten of haagbeuken de route verhullen, maar niets is minder waar. De route loopt over dammetjes en die dammetjes worden gescheiden door water, sloten, dulven zeggen ze hier. Zoals het een eerbiedwaardig doolhof betaamt, geeft het niet zomaar zijn geheimen prijs.
Voorzover ik weet is de plaats van het doolhof geen plek met een historische betekenis - vroeger lag hier de vuilstortplaats van Hoedekenskerke vlakbij. Of lag hier ooit, in een ver verleden, het huis, zal ik schrijven de motte of het kasteel, van het adelijk geslacht dat hier de lakens uitdeelde, de Vrieze van Oostende, dat hier in de 15de eeuw de ambachtsheer leverde? De plek is dan overigens nog niet zo gek gekozen - zo vlak langs de kreek die Hoedekenskerke van Baarland scheidde, zo vlak langs de lage vijfzodendijk, de Viesodiek, zeggen ze in Hoedekenskerke ...... Allemaal ongefundeerde speculaties, maar wellicht kan iemand me vertellen waarom juist hier dit doolhof aangelegd werd ........

Grotere kaart weergeven
(bron: Google Earth)

Het zou zomaar kunnen dat, als André Kuipers straks zijn rondjes rond de aarde draaiend, door het raampje naar beneden kijkt en vanuit de ruimte, de ware bedoeling van het doolhoofd zal doorgronden ....... 't Zou meteen verklaren, waarom hier geen parkeerplaats voor bussen is, geen entree gevraagd wordt, geen toiletblokken of ijs- dan wel friteskramen zijn en het volledig ontbreken van enig veiligheidsmaatregelen om deze plek aantrekkelijk te maken voor gezinnen met jonge kinderen wordt me dan ook duidelijk ............ Het verklaart meteen ook, waarom deze attractie niet meegenomen is in de promotiefolders van de gemeente Borsele en het aantal bezoekers per jaar, zo die er moge zijn, wellicht op de vingers van twee handen ( okay, vier dan) te tellen zijn. Geen doolhof, geen motte, zal André wellicht suggereren, maar ............ een geselecteerde landingsplaats voor UFO's? ..... En wij ons maar druk maken over wel of geen tweede kerncentrale in Zeeland!!!!

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

1 opmerking:

  1. Over André Kuipers... op 28 februari moet ik op een groot feest, waar hij de spreekstalmeester is, fotograferen. Ik zal hem ook strikken om met hem op de foto te gaan. Wordt leuk. Enne... bedankt voor mijn verjaardagsbericht.

    BeantwoordenVerwijderen