maandag 26 december 2011

Zeeland glad - Zeeland plat

Uitwaaien - Ook gistermiddag nog even uit wezen waaien? Heb je ooit een mooier woord gehoord wat beter past bij deze streken? Bij Zeeland? Uitwaaien - een frisse neus halen - Het zou me niks verbazen als een onderzoek aantoonde dat de Zeeuwen dat het liefst aan het strand doen. Of de polder in - kraag omhoog - kop in de wind. Natuurlijk wel even snel de buienradar checken - Kijk, vroeger zou je naar de straatstenen, de bomen en de wolken gekeken hebben, maar die waren gisteren donker en lei en lei grijs!
Wat staat er veel water op't land! De regen van de afgelopen weken heeft nu al weer bijna voor een record gezorgd, hoorde ik op het Zeeuwse nieuws. Pompen en gemalen werken op volle capaciteit. Het lijkt wel of record na record sneuvelt - we hadden de natste zomer en de droogste novembermaand sinds mensenheugenis .... en daarmee bedoelen we: sinds we het weer meten ......... Sinds 1700 beschikken we over meetresultaten. Als we alleen maar afhankelijk zouden zijn van het menselijk geheugen, nou dan zouden er nog heel wat meer records sneuvelen, ben ik bang, records die we echter niet met cijfers kunnen staven. Vroeger ........... ja vroeger, lag er elke winter sneeuw en vroor het altijd streng - ijsbloemen op de ramen - de elfstedentocht stond vast gepland in de almanak en altijd een witte kerst. En wat te denken van de wind? Die had je toen altijd tegen .......
Afgelopen week werden we in Zeeland verrast door de eerste gladheid - De wegen waren spekglad en heel wat automobilisten en fietsers werden verrast door de spiegelgladde wegen. Er gebeurden heel wat ongelukken - fietsers gingen onderuit ....... Omroep Zeeland sprong als een geile bok boven op dit nieuws en riep iedereen op te Twitteren als het bij hen ook glad was ....... en dat gebeurde massaal. Ja, ier in Iese is't ôk hlat, en zu ên hlat nie estrôôid! En meteen dook Omroep Zeeland op die prangende vraag, die op ieders lip leek te liggen: Waarom was er niet gestrooid?, maar eigenlijk bedoelde men te zeggen: Hoe kon het gebeuren dat 's morgens de wegen zo glad waren? Naar wie kunnen we wijzen? Wie z'n schuld is dat? Een daarvoor aangestelde ambtenaar van de provincie moest tekst en uitleg geven: Er was wel gestrooid - om één uur 's nachts waren de strooiploegen opweg gegaan - daarna was het weer gaan regenen en klaarblijkelijk was al het zout weer van de weg gespoeld - Vlak onder de ochtend was het weer gaan vriezen en ja, dan heeft het strooien natuurlijk niet geholpen - Zeeland glad - Zeeland plat. Terwijl half Zeeland glibberend naar zijn werk ging, werden de strooiploegen nog een keer de weg op gestuurd - gelukkig kwam de zon er snel bij zodat alles toch nog vanzelf goed kwam.
Maar wie is nu eigenlijk de echte verantwoordelijke voor deze gladheid? De gemeente? De weerman? Het waterschap? Rijkswaterstaat? Het antwoord is net zo kort als het lang is - Koning Winter. In deze maanden van het jaar is hij de baas, dan wintert hij, met alle ongemakken die daarbij horen. Laat je niet verrassen door het weer - laat je eigen alarmbellen afgaan in plaats van je laten leiden door een weeralarm (weer zo'n nieuwerwets woord) en laat je zeker niet verleiden om meteen met je vingertje naar de instanties te wijzen, die jouw stoepje niet gestrooid hebben. Hulde aan die mannen en vrouwen, die bij nacht- en ontij erop uitgaan als er sneeuw of gladheid te verwachten is; die de noodpompen aanzetten als er teveel water in de sloten zit; die de windmolens de andere kant laten opdraaien als het mist; die de stormvloedkering sluiten als hoge waterstanden dreigen; die mijn kapsel weer fatsoeneren als de wind het verriennewêêrd heeft of die de modder opruimen als de regen de slik op de weg verraderlijk glad gemaakt heeft .……. en niet meteen met dat vingertje zwaaien of wijzen als de natuur of het weer zich niet een keer voorspelbaar gedraagt. Denk je dat er vroeger iemand ooit van een weeralarm gehoord had? Je ging gewoon niet met je schip eropuit als het stormde; de boot voer niet als het miste; de bus kwam niet als er veel sneeuw lag en naar de melkboer kon je fluiten als het ijzelde. Wie kon helpen, hielp, met sneeuwruimen of een omgevallen boom op ruimen - nu bellen we daarvor de gemeente. Wat mij betreft - neem je eigen verantwoording en handel ernaar als Koning Winter binnenkort uitpakt. En dat doettie - reken maar! Begin klein, eenvoudig, dicht bij huis, zie je werk, werd me vroeger ingepeperd. Als het volgende maand sneeuwt, vegen we gewoon de stoep voor ons huis schoon en dat van de buren als die oud zijn en dat niet kunnen – veeg je eigen stoepje schoon: letterlijk dusniet figuurlijk! ( Heinkenszand - december 2010 en 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse column over de Schelderegio

Geen opmerkingen:

Een reactie posten