maandag 16 januari 2012

Benzinepomp

Zierikzee is een stad die barst van de historie. Wie langs de Oude Haven loopt zal zich verbazen over de gevelrij die nog helemaal in tact lijkt. De gevels, meest uit de 18de en 19de eeuw, geven de Oude Haven een authentiek aanzien, een haast kneuterig oud-Hollands aanzien, als een filmdecor voor een documentaire uit de 18de eeuw - een decor dat gekoesterd moet worden.
Begin 17de eeuw, begreep ik, waren de huizengevels relatief smal - dat zal wel met belastingen te maken gehad hebben - later, in de 18de eeuw zien we dat de gevels breder worden - soms worden zelfs twee woningen samen van een nieuwe, modernere, lees classicistische gevels voorzien - de huizen in de zgn. Lodewijk de XV en XVIde stijl werden populair onder de gegoeden, die aan de haven woonden. Twee schitterende voorbeelden, De Aveling en d' Adelaere springen er uit, maar veel andere gevels, die nu nog langs de Oude Haven staan zijn fraai en hebben ook authentieke elementen, zoals deuren met fraai versierde bovenramen Dit soort details zijn fraai bewaard en ondanks dat sommige huizen tegenwoordig kantoren of winkels zijn geworden, is er met zorg omgegaan met het historische straatbeeld.
In de 18de eeuw en de eeuwen daarna, ging het economisch minder met Zierikzee en wellicht is dat de redding voor deze fraaie gevels geweest - oud geld bleef zitten en er werd vele jaren weinig meer aan de huizen aangepast of veranderd. Daardoor kun je je nu nog ongestraft in de 18de eeuw wanen als je over de Oude Haven van Zierikzee loopt - pas op dat je niet overreden wordt door een koets, met daarin enkele notabelen van de stad, die uit moet wijken voor een handkar vol kool, die op weg is naar de markt - in zo'n omgeving zou dat zomaar kunnen gebeuren!.
In de eerste tien jaren van de XXIste eeuw lijkt de huizenmarkt in heel Nederland en dus ook in Zierikzee last te hebben van verregaande constipatie, verstopping ......... de handel in huizen lijkt volledig vastgelopen en wie zich informeert op internet over de huizen die te koop staan aan de Oude Haven schrikt ........... zowat de hele gevelrij staat te koop, lijkt het .......... deze fraaie 18de-eeuwse herenhuizen schijnen haast onverkoopbaar en dit is m.i. een heel ongewenste ontwikkeling.


Wat gebeurt er met het stadsaanzicht als eigenaren de kosten niet meer kunnen of willen opbrengen? Als onderhoud achterwege blijft? Kunnen we over tien jaar nog wel over de Oude Haven lopen zonder opzij te moeten springen? .... niet voor een koets, die aan komt ratelen, maar voor een schoorsteen of ornament dat losbreekt van een gevel en in honderd stukken uiteen spat op het plaveisel? Misschien moeten we hopen dat de één of andere rijke oliesjeik uit een verre Golfstaat dit blogje leest en besluit om hier te komen investeren, door de hele Oude Haven op te kopen ( inclusief de twee havenpoorten dan maar), dan lijkt dit probleem opgelost. Als de gemeente dan wat coulant is met de regels, dan hoeft een eenvoudig uitgevoerde benzinestation met zelfbediening ( inclusief carwash) voor de Noordhavenpoort als voorwaarde geen probleem te zijn, denk ik en aan een stel bedouinententen met kamelencreche op het Kraanplein is iedereen ook zo gewend ............ als het historisch aanzicht van de Oude Haven maar bewaard blijft. ( Zierikzee - Schouwen-Duiveland) ( foto's: januari 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg
SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse column over de Schelderegio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten