zaterdag 28 januari 2012

De Vrije Schippers belicht ...

De stad Gent zet dit weekend zijn binnenstad in het zonnetje - in het licht wel te verstaan - het middeleeuwse Gravensteen, de kerken en de gildenhuizen langs de Graslei zullen feeëriek verlicht zijn ............. Men verwacht een paar honderdduizend bezoekers, die speciaal voor de lichtshow naar de stad zullen trekken - Poëzie zonder woorden.


Ge zult mij er niet treffen - zeker niet,dat ik van mening zou zijn dat het niet de moeite waard is - het moet schitterend zijn, indrukwekkend, maar ik hou niet van dit soort massale evenementen, waarbij honderdduizenden mensen samenkomen om samen, voor 't eerst in hun leven wellicht, te ontdekken hoe indrukwekkend de binnenstad van Gent eigenlijk is ..... Nou goed, als ik toevallig in de buurt van Gent zou geweest zijn, dan had ik misschien wel even om de deur gekeken. Gent in sprookjessferen als een soort Vlaamse dependence van de Efteling.
Trouwens, voor mij heeft Gent zo'n lichtshow niet echt nodig - die extra verlichting om op te vallen. Zoals een mooie vrouw, fascineert ze ook zonder dat ze zich opgemaakt heeft. Ik ga er ook graag heen als er niets bijzonders georganiseerd is. Deze stad fascineert me, vanwege haar historische decor ... Neem nu de gildenhuizen langs de Graslei - een gevelfront dat imponeert. Eén van de mooiste en meest bijzondere gildenhuizen vind ik die van de Vrije Schippers. Hun imposante gebouw met zijn fraai versierde gevel, dateert uit 1530, het jaar dat de Schelderegio getroffen werd door een stormramp die zijn weerga niet kende, en die decennia lang voor veel ellende en armoede zou zorgen: St. Felix Quade Saterdagh. Het is in een laat Gotische bouwstijl gebouwd, hoewel de vernieuwing in de bouwstijl er al aan zat te komen, de Renaissance.
Boven de deur is een schip afgebeeld, een kraak, een middeleeuws scheepstype, zoals ze hier an de Graslei gelegen moeten hebben - vol koopwaar, die midden in de stad uitgeladen werd. De benaming Vrije Schippers wilde zeggen dat de schippers, die lid waren van dit gilde, vrij mochten varen in Vlaanderen en binnen de stad Gent, terwijl de Onvrije schippers hun handelswaar buiten Gent moesten uitladen ......... Tja, ook toen al was er een soort protectionisme .... en was de één meer gelijk dan de ander!
De Onvrije Schippers hadden ook een eigen clubgebouw, minder mooi, en minder sjiek gelegen aan de Korenlei - maar op zo'n lichtfeestweekend maakt dat niets uit - dan worden alle historische gebouwen gelijk; dan krijgt elke gevelrij door het warme licht een extra facelift, extra cachet, extra uitstraling. Dan is iedereen en alles gelijk - zoals ook een stormvloed als St. Felix Quade Satedagh geen onderscheid maakte tussen rijk en arm en, naar de tijd van nu vertaald, de crisis ons allemaal raakt, om de minister-president van Nederland te citeren. Iedere gevel voelt zich als deel van het geheel, als het lid van een zangkoor, die als al die andere zangers in het koor, zich de ster van de avond waant ..........
(Gent - West-Vlaanderen) ( augustus 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse column over de Schelderegio hoopt het komend weekend haar 1000ste blog te publiceren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten