vrijdag 6 januari 2012

Een reep chocolade

De molen De Brak, die binnen de wallen van Sluis staat, zul je niet gemakkelijk kunnen missen als je als toerist Sluis bezoekt. Wie de winkelstraten van het stadje heeft doorgeslenterd, komt vanzelf bij de indrukwekkende molen.
Het stadje Sluis, zo net over de grens, is met zijn knusse historische uitstraling een geliefde (zondagmiddag)bestemming voor honderden dagjesmensen uit Vlaanderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Sluis zwaar beschadigd, zo ook molen De Brak. Eind oktober 1944, vlak voor de bevrijding, brandde de reeds zwaar beschadigde molen af.

Foto PZC 7 juni 1951 ( bron: Krantenbankzeeland)
Het duurde toch nog een aantal jaren voordat de molen weer herbouwd kon worden op zgn. 't Meul'ende. Aangezien de molen zwaar beschadigd was werd het maalwerk van een molen uit Mill gebruikt, een soort transplantatie dus. Vanaf de jaren zestig wordt de molen uitgebouwd tot een horeca-aangelegenheid met winkeltjes, iets wat veel toeristen uit vooral Vlaanderen wel kunnen waarderen. Molen de Brak werd in 1739 gebouwd op een molenberg, net binnen de wallen van Sluis als een ronde stenen stellingmolen - de eerste stenen molen van Sluis. In de jaren dertig van de vorige eeuw wordt de molen stilgelegd; de reden lijkt de slechte windvang, vanwege de bomen, die op de stadswallen staan. Hierdoor wordt het moeilijk om voldoende wind te kunnen vangen. Ook de slechte staat van de molen werd als reden aangemerkt en er was zelfs sprake van dat de molen gesloopt zou worden. maar zover is het niet gekomen. In juni 1939, vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de grondig gerestaureerde molen opnieuw ingewijd. Tijdens de plechtigheid werd stil gestaan bij de tijdens de restauratie omgekomen zoon van de molenbouwer en zong de schooljeugd molenaar Sanders toe op de melodie van Al Is Ons Prinsje Nog Zoo Klein. Als beloning kreeg de school een mooi boek over molens en de kinderen een reep chocola. 's Middags waren er nog ringrijwedstrijden te paard op het sportveld en werd er 's avonds nog een serenade gebracht door de muziek. Tja, in Sluis weten ze zo'n restauratie wel aan te grijpen om een feestje te bouwen ( Sluis - Zeeuws-Vlaanderen) ( foto's: mei 2009 en oktober 2011)

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse column over de Schelderegio

Geen opmerkingen:

Een reactie posten