donderdag 12 januari 2012

Herfstklokje

Wat is nu eigenlijk de lentebode bij uitstek? Voor de één is dat het eerste kievitsei - voor de ander het sneeuwklokje of de eerste krokus in bloei. Bolgewassen worden vaak als de eerste lentesymbolen in de tuin herkend. De bolletjes liggen al in de nazomer in de supermarkt of bij het tuincentrum en wie er dan niet vooruitdenkt, zit in het voorjaar zonder fraaie lentebodes, bolplanten dus als narcis of tulp.
Elk jaar kopen we een paar zakken bollen en planten die op een speciaal daarvoor gereserveerd stukje van de tuin ingegraven worden - de neusje omhoog op een diepte gelijk aan de hoogte van de bol. Al vroeg in de winter komen de eerste groene sprietjes boven de grond - zelfs al voordat de eerste vorst het land geselt .......... Komt dat nog wel goed, denk je dan? Je zou ze bijna terug willen duwen. Ja hoor - bolletjes bevriezen niet zomaar en lopen, volgens mij, gewoon weer uit als de vorst iets te vroeg invalt ...........
Sneeuwklokjes zijn eigenlijk de meest zielige plantjes in onze tuin - dat komt omdat de "oogst" aan bloemetjes altijd tegenvalt. De 20 bolletjes in het zakje groeien uit tot 20 zielige plantjes, die, als je ze in de tuin ziet staan, qua aantal of naar oppervlak, nergens naar lijken. ........... Zelf hoop ik altijd weer dat ze zichzelf zullen vermeerderen in de tuin of zelfs verwilderen, zoals bij grote landgoederen of op oude Zuid-Bevelandse boerderijerven, maar daarvoor lijkt onze tuin te netjes, te gecultiveerd of .... we hebben gewoon geen geduld.
Vol jaloezie en afgunst, maar ook wel wat gezonde nieuwsgierig, gaan we dan ook in het voorjaar naar plekken waar het lijkt alsof het klokjes gesneeuwd heeft ........... je kunt dan denken aan de bossen van de Mantelinge waar de sneeuwklokjes onderdeel uitmaken van de zgn. Stinzenplanten als de primula en de narcis. Of bij Landlust in Heinkenszand, waar de sneeuwklokjes zich prima lijken thuis te voelen.
Deze week constateerden we dat de eerste sneeuwklokjes al weer uitbundig staan te bloeien, terwijl, laten we eerlijk zijn, de winter nog niet eens begonnen is. Om dus nu te spreken van de eerste lenteboden lijkt me een beetje overdreven - is herfstklokje wellicht een betere naam? Misschien zijn het wel gewoon sneeuwklokjes van vorig jaar, die hebben liggen wachten onder de grond, totdat eindelijk het voorjaar zal gaan beginnen, en nu, een beetje de kluts kwijt geraakt zijn, het zekere voor het onzekere nemende, hun pracht tonen .......... Nu maar hopen dat we eindelijk eens kunnen skiën in de zomervakantie! (De Manteling - Walcheren) ( foto's: februari 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

SlikopdeWeg: De dagelijkse Zeeuwse column over de Schelderegio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten